Stanovi u Beogradu i dalje skupi

Kreditni kupci su se, praktično izgubili jer kamate nisu fiksne i ne znaju šta ih čeka, odnosno, da li će moći da otplaćuju rate.

Poznato je da Beogradu stalno nedostaju stanovi, posebno oni kvalitetni. Zbog toga su i kvadrati u prestonici skupi i za mnoge nedostižni. Poslednjih nedelja usled svetske finansijske krize, mnogi potencijalni kupci stanova kod nas su u dilemi. Jednostavno ne znaju šta da rade, i kupovinu najčešće odlažu u nadi da će cenekvadrata biti niže, kako piše Politika.

­ Cene stanova u Beogradu se sigurno neće značajnije menjati. Kvadrati nisu pojeftinili, ali su prodavci postali realniji. Nedavno smo imali u ponudi stan u Novom Beogradu kod hotela Jugoslavija za koji je vlasnik u početku tražio 3.000 evra po kvadratnom metru, ali je ubrzo shvatio da to niko neće da plati, spustio cenu na 2.000 evra i javilo se čak deset kupaca! To nije niža, već realna cena. Slaba ponuda je prouzrokovala skupe stanove. Zaista je preskupo platiti 2.000 evra na primer, za kvadrat u Mirijevu ili na Miljakovcu. Investitori, takođe preteruju sa cenama. Nova situacija na tržištu će doprineti da svi dobro razmisle. Od građevinara će opstati samo oni koji će moći da stanu iza svojih projekata, ponude kvalitetne stanove i što je najvažnije, po realnim cenama. Isto tako, vlasnici starih stanova neće moći da se ponašaju kao do sada i da za isti stan u istoj ulici jedan traži 20.000 evra više! Kupci treba da se opredele za ono što trenutno mogu da plate, jer negde moraju da žive ­ kaže Katarina Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

I u agenciji Divac smatraju da se cene stanova u Beogradu neće bitnije menjati, odnosno da kvadrati neće pojeftiniti.

­ Tačno je da kvadrati nisu poskupeli, ali to je zbog toga što kupci čekaju bolja vremena. Kreditni kupci su se, praktično izgubili jer kamate nisu fiksne i ne znaju šta ih čeka, odnosno, da li će moći da otplaćuju rate. Oni koji imaju novac, osluškuju stanje na tržištu, slušaju šta govore političari i ekonomisti i misle da je bolje da sačekaju. Odgovorno tvrdim da cene kvadrata u Beogradu neće biti niže. Jednostavno, u prestonici nedostaje oko 100.000 stanova i sve dok bude tako nerealno je očekivati pad cena ­ smatra Dragan Mijailović, direktor prodaje u agenciji.

Prema nekim predviđanjima stručnjaka ponuda i potražnja u Beogradu će se izjednačiti za tri godine i tada se očekuju i realnije cene stanova.

­ Ne može se govoriti o nekim nižim cenama kvadrata u Beogradu. Trenutno ponuda je odlična, ali je potražnja mala. Vlasnici stanova, naročito onih na dobrim lokacijama , na primer, oko „Arene“ ukoliko ne mogu da prodaju stan po ceni koju su odredili, povlače ga iz prodaje. Možda su nešto niže cene stanova u novobeogradskim blokovima. Ove jeseni za nas u agencijama bilo je manje posla u odnosu na prethodne godine. Konkretno, već krajem avgusta kad studenti pristižu u Beograd, roditelji su kupovali stanove. Sada je to izostalo. Kupaca ima, ali znatno manje. Najviše se traže jednoiposobni i dvosobni stanovi na periferiji, na primer u Mirijevu ili Žarkovu. Stranci trenutno retko kupuju nekretnine, ako se i odluče, žele stan isključivo po realnoj ceni. Nedavno je jedan Francuz bio zainteresovan za stan u centru grada, ali je njegova ponuda bila 50.000 evra niža od one koju je tražio vlasnik. Naravno, kupoprodaje nije bilo. Ipak, očekuju se bolji dani. Predviđa se da će od sredine januara ponovo biti aktuelni stambeni krediti u većem broju. Ima i pozitivnih stvari. Saradnja među agencijama je odlična ­ kaže Mirjana Rusić, direktorka prodaje u agenciji San Marko.

Da je nerealno u Beogradu očekivati snižavanje cena kvadrata potvrđuju i u agenciji Sigma.

­ Trenutno izgleda da su stanovi pojeftinili, ali to je privid. Istina je da trenutno vlada zatišje na tržištu nekretnina jer kupci čitaju novine i slušaju šta govore političari i čekaju bolja vremena i pad cena. To se neće dogoditi. Potražnja i potreba za stanovima u Beogradu je i dalje velika i sve dok bude tako cene se neće smanjivati. Stambeni krediti su trenutno „stali“, kupovina se odlaže, ali to ne znači da nema interesovanja. Trenutno se najbolje prodaju mali stanovi ­ ističe Vladimir Mihajlović, suvlasnik i menadžer agencije Sigma.

Kupcima ostaje da dobro razmisle. Ako stan u izgradnji plaćaju u kešu treba dobro da provere investitora, jer ako gradnja usled raznih razloga stane pitanje je da li će se i kada useliti. Ako se opredele za stambeni kredit neće im biti lako da otplaćuju

rate. U svakom slučaju, prema mišljenju zaposlenih u agencijama za promet nekretnina kvadrati u Beogradu će i dalje biti skupi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar