Stanovi na lizing tek dogodine!

Neophodne izmene Zakona o finansijskom lizingu neće biti završene do kraja 2010. godine, kažu za Press u Ministarstvu finansija

Kupovina stanova na lizing u Srbiji ove godine neće biti moguća, iako je Ministarstvo ekonomije najavilo ovu novinu već ovog proleća. Da bi se nekretnine kupovale po pravilima po kojima se kupuju automobili potrebno je promeniti Zakon o finansijskom lizingu, a u Ministarstvu finansija kažu da će se to dogoditi tek krajem ove godine ili početkom sledeće.

Promena Zakona o finansijskom lizingu neophodna je da bi kupci stanova, po isplati poslednje rate, postali njegovi vlasnici, što sada nije moguće. Predlog izmene ovog zakona Ministarstvo ekonomije je još u oktobru 2009. poslalo Ministarstvu finansija i Narodnoj banci Srbije, međutim, do sada nije stigao nikakav zvaničan odgovor.

Srbija izuzetak

Rukovodilac Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa pri Ministarstvu ekonomije Đorđe Vukotić kaže za Press da je u spornom zakonu potrebno promeniti bukvalno jednu rečenicu.
- U Zakon treba ubaciti da se dozvoljava lizing nepokretnosti. To bi omogućilo kupovinu stanova na lizing koja postoji u svim zemljama u okruženju. Samo je Srbija izuzetak - kaže Vukotić.

U Ministarstvu finansija kažu za Press da je novi zakon u pripremi i da će „prilikom njegovog donošenja sa NBS-om biti razmotrena mogućnost ispunjavanja zahteva koji se sada postavljaju".
- Novi Zakon o finansijskom lizingu bi trebalo da bude usvojen do kraja 2010. godine - kažu u Ministarstvu finansija gde takođe tvrde da je lizing nekretnina i sada moguć po Zakonu o obligacionim odnosima:
- To znači da kupovinu nekretnina putem lizinga ne sprečava postojeći Zakon o finansijskom lizingu.

Đorđe Vukotić, međutim, ocenjuje da je obrazloženje Ministarstva finansija neodrživo.
- Po toj logici onda bi ceo Zakon o finansijskom lizingu trebalo ukinuti. Suština je u tome da Zakon o lizingu postoji i da na taj način NBS vrši kontrolu javne potrošnje i kontrolu ugovora i poslovanja u toj oblasti. Ukoliko je NBS imala zadatak da proverava stalnost ugovora i uopšte rad kompanija koje se bave prodajom automobila i aparata za domaćinstvo, bilo bi sasvim logično da u legalne tokove i kontrolu ubaci i kupoprodaju stanova na lizing - rekao je Vukotić.

I u lizing kompanijama kažu da bez promene zakonskih odredbi nije moguće da građani obezbede krov nad glavom kupovinom stanova na lizing. Pored toga, stav Asocijacije lizing kompanija Srbije je i da treba ukinuti PDV na lizing naknadu, odnosno kamatu, čega kod kredita nema.

Sporan i PDV

Generalni direktor kompanije „Inteza lizing" Vlastimir Vuković objašnjava da ukoliko se to ne omogući lizing industrija ne bi bila konkurentna, a i vrlo skromno bi učestvovala u tome.
- Da bi kupovina stanova na lizing zaživela u pravoj meri neophodno je promeniti i zakonsku regulativu poreskih tretmana lizinga, jer se on oporezuje za razliku od ostalih finansijskih usluga. Kao takav na dug rok nije konkurentan u odnosu na osatle bankarske proizvode - kaže za Press Vuković.

Sa druge strane u Ministarstvu finansija kažu da ni ukidanje PDV-a na lizing nekretnina ove godine nije moguće.
- Projektovani prihodi za to sastavni su deo budžeta za ovu godinu, koji se primenjuje i koji je odobrio i MMF. Eventualno ukidanje PDV-a za lizing nepokretnosti može da bude razmatrano u okviru pripreme budžeta za 2011. i taj posao će biti koordinisan sa NBS-om - objasnili su u ovom ministarstvu.
Poređenja radi, lizing nekretnina u Hrvatskoj funkcioniše već desetak godina.

Razlika između lizinga i kreditaRazlika između kupovine stana ili kuće na lizing i stambenog kredita ogleda se u tome što je u prvom slučaju procedura kraća i potrebne su manje garancije nego kod klasičnih stambenih zajmova. Hipoteka se ne stavlja, već se praktično uzima nekretnina u zakup, tako da bi mnogi građani koji nemaju mogućnosti da daju zalog mogli da reše svoj stambeni problem.

- Lizing predstavlja iznajmljivanje nepokretnosti na duži vremenski period
- Podrazumeva isključivo pravo korišćenja nepokretnosti
- Nepokretnost prelazi u vlasništvo tek po otplati svih rata lizinga
- Nepokretnost tokom trajanja lizinga ne može da se proda
- Ako korisnik nije u stanju da plaća rate, dužan je da nepokretnost vrati
- Uplaćeni novac ostaje u korist lizing kuće
- Lizing ima niže rate od kredita
- Ponekad može i bez depozita
- Brže se odobrava od kredita
- Ne proverava se stanje korisnika u Kreditnom birou i ne opterećuje se kreditna sposobnost
- Nisu potrebni žiranti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar