Stanovi mogu da pojeftine, ali…

Beograd -- Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić kaže da bi stanovi mogli da pojeftine.

On kaže da je potrebno da se smanje zahvatanja lokalne samouprave, grada i republike, za troškove komunalnog opremanja i gradjevinskog zemljišta.

Rodić je rekao da je u toj oblasti potrebno tražiti prostor da se cene primaknu kupovnoj moći stanovništva, koja je u ovom trenutku veoma niska.

On smatra da se cene teško mogu korigovati kod izvođača koji rade po minimalnim cenama, na taj način održavajući samo "golu proizvodnju".

Rodić je istakao da je potrebna ona cena koja će i lokalnoj samoupravi i gradovima i republici i komunalnim službama omogućiti ne neku veliku zaradu, nego prostu reprodukciju, a koja će se formirati prema ponudi, odnosno prema potražnji kupaca.

Cene su u Srbiji sada kreću od 450 do 2000 evra po kvadratnom metru, naveo je Rodić i dodao da se u Beogradu u užoj zoni grada kreću između 1.500 do 2.000 evra, a u obodnim delovima grada ispod 1.000 evra.

On je rekao da je potrebno preispitati koja će biti cena stanova koji će se graditi u naselju "Dr Ivana Ribara", kako ne bi ostali neprodati.

Naglašavajući da cena ne bi smela da utiče na kvalitet izvedenih radova, Rodić je objasnio da bi oko 200 do 250 evra po kvadratu moglo bi da se uštedi ukoliko bi se "sasekle sve takse i davanja" koje investitor mora da plati da bi počeo da gradi.

U Srbiji je, kako je rečeno, prethodnog meseca prodato za 30 odsto manje stanova nego u istom mesecu lane.

Izvor: Tanjug

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar