STANOVI DUPLO JEFTINIJI

Ako se ostvari Mrkonjićev plan o izgradnji stanova za 500 evra po kvadratu, cene nekretnina u Beogradu bi se prepolovile

Ukoliko se plan ministra Milutina Mrkonjića o izgradnji stanova u Beogradu po ceni od 500 evra za kvadrat sprovede u delo, to bi moglo da obori cene postojećih nekretnina gotovo za polovinu, smatraju stručnjaci za nekretnine.

Pompezne najave ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića da bi u naredne tri godine država mogla da organizuje izgradnju 100.000 stanova u Beogradu, čija bi cena po kvadratnom metru bila svega 500 evra, izazvala je ovih dana različite reakcije među građanima i stručnjacima - od oduševljenja do neskrivene skepse. Kako je sam Mrkonjić najavio, ministarstvo će predstojeće nedelje plan detaljno predstaviti premijeru Mirku Cvetkoviću i predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Ako projekat dobije zeleno svetlo, može se očekivati da će cene kvadrata u prestonici konačno početi da padaju.

Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama i vlasnik agencije „Evropa ekskluziv", ističe da je ideja o izgradnji stanova za 500 evra po kvadratu sprovodljiva jedino u slučaju da se svi učesnici u procesu izgradnje nekretnina odreknu velikog dela svojih profita. Ukoliko se to desi, cene kvadrata u tim delovima grada bi, smatra Sekulić, mogle da „padnu" za 40 odsto, pa i više. Ali on naglašava da bi gradnja po toj ceni bila ostvariva jedino na periferiji Beograda, ali ne i u centralnim gradskim opštinama.

- Da bi se tako nešto uradilo, potrebna je dobra volja svih, jer nije nemoguće da se takse za izgradnju u obodnim delovima grada izjednače sa onima u unutrašnjosti Srbije. Nije nemoguće ni da mere Vlade Srbije dovedu do subvencionisanja građevinskog materijala, ali problem bi mogle da budu želje sadašnjih vlasnika zemljišta, na kojima bi se ti objekti podizali. Takođe, iluzija je da bi jedan takav plan mogao da se sprovede u centralnim gradskim opštinama. Kada se stvori mogućnost da kupac ima veliki izbor stanova, eto i nas na poziciji da korigujemo cene. Naravno da smo za to da cene padnu, ali ne možemo slutiti nešto što, čini se, nije realno ostvarivo - priča Sekulić za Press nedelje.

Generalni direktor građevinske kompanije „Montera" Dragan Kopčalić napominje da bi za 500 evra po kvadratu mogli da budu izvedeni samo građevinski radovi, dok bi uz plaćanje svih dažbina, nulta cena kvadrata u nižoj kategoriji stana bila od 700 do 750 evra, u kojoj pritom izvođači ne bi imali nikakvu zaradu.

- Ko god da finansira takvu gradnju, računajući i državu, mora da računa na to da će mu novac biti „vezan" u periodu gradnje, dakle najmanje godinu i po dana. Ukoliko banke hoće da finansiraju takav projekat, a na to mogu da računaju samo veliki igrači, onda se mora izdvojiti još najmanje 10-11 odsto, koliko u ovom trenutku iznosi najniža cena kapitala. Naša kompanija bi se u taj projekat upustila, naravno, jedino ukoliko bismo mogli da računamo na neku zaradu. Inače, netačne su tvrdnje da u Srbiji ne postoji građevinska operativa koja bi mogla da izvede velike građevinske projekte, jer ovde ima bar petnaestak stabilnih i pouzdanih građevinskih firmi - objašnjava Kopčalić.

On kaže da je logično očekivati da, kada se normalizuju tržišni ulovi, cena kvadrata novog stana u centru Beograda bude poput one u Zagrebu, u kome prosečan kvadrat stana košta oko 3.000-4.000 evra. Kopčalić ističe da i u ovoj situaciji u Beogradu ima stanova koji se prodaju po 10.000 ili 12.000 evra po kvadratu, i da za njih i dalje ima kupaca.

SKUPO ZEMLJIŠTE ODBIJA INVESTITORE

Strani investitori, iako svesni da Beogradu nedostaje veliki broj stanova, ipak zaobilaze srpsku prestonicu zbog teške procedure dolaska do zemljišta, ističe Jovica Jakovac, generalni direktor „Kolijers internešnela" za Srbiju, internacionalne kompanije koja se bavi prometom nekretnina u više od 50 zemalja.

- Veliki broj stranih investitora, poput onih koji su gradili neverovatan broj stanova u Rumuniji i pokušali da to isto učine i na našem tržištu, odustajali su jer je ovde zemljište skupo. Cena zemljišta čini jednu četvrtinu, pa čak i jednu trećinu cene kvadrata. U razvijenim zemljama je to mnogo niže. Na dobrim lokacijama maksimalna cena mogla bi da bude do 20 odsto. Nemamo ni zakon o restituciji, a sama procedura dobijanja građevinske dozvole nekad traje i godinama. Da bi država privukla investitore, mora da im ponudi i sređeno zemljište, jer u mnogim delovima grada nije izgrađena infrastruktura - kaže Jakovac.

S. DEDEIĆ za Press online

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar