Stanovi će biti oduzimani i preprodavani brže

Skupština Srbije je ove sedmice usvojila izmene Zakona o hipoteci. Nekretnine, za koje se steknu uslovi za njenu aktivaciju, prodavaće se brže i van sudskog postupka. Nadležni su tokom rasprave objasnili da će te izmene doneti više pravne i ekonomske sigurnosti za sve strane u poslovima koji podrazumevaju stavljanje te vrste obezbeđenja. S njima se ne slažu dužnici, koji strepe da će u slučaju da ne ispune obaveze, po kratkom postupku ostati bez nekretnine na koju je stavljena hipoteka.

U Udruženju „Efektiva“ pak smatraju da tim izmenama država štiti svoju kasu, odnosno Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita. Njoj se banke prvo obraćaju kada se zajam ne vraća i hipoteka realizuje. Korporacija tada servisira dug do prodaje pa su banke tu bile jako ležerne. Izmene treba da poguraju banke da same brže prodaju nekretninu i oslobode Korporaciju obaveza.

Najviše iskustva s prodajom oduzetih nekretnina ima sajt „Doboš“. Oni kažu da sve zavisi od nekretnine – neke se prodaju brz, a za neke ni posle više aukcija nema kupaca. Kako će to ubuduće funkcionisati tek ostaje da se vidi.Šta je novo donela izmena Zakona o hipoteci?Novina je i da više neće morati da se raspiše aukcija već će se stanovi prodavati i direktnom pogodbom.– Tim izmenama država pokušava da zaštiti samu sebe – kaže Dejan Gavrilović iz „Efektive“.

On objašnjava da su se kod naplate duga putem hipoteke banke u najvećem broju slučajeva oslanjale na NKOSK. Kada banka raskine ugovor o kreditu i pokrene prodaju imovine putem oglasa, na scenu stupa Korporacija. Ona od tada isplaćuje banci dospele obaveze, zato banka i nema razloga da žuri s prodajom nekretnine. Korporacija redovno državnim novcem namiruje dug umesto klijenta.Sada bi pogodbom bez aukcije nekretnine trebalo brže da nađu kupca pa da samim tim budu i van nadležnosti Korporacije NKOSK je, inače, osigurao oko 90.000 stambenih kredita.

Da li to znači da će ubuduće sajt „Doboš“ imati manje posla? To svakao tek treba da se vidi. Ali, kako kaže Ivan Manevski, nije svaka nekretnina pođednako zanimljiva kupcima. Kada su upitanju stanovi, oni manji u velikim gradovima relativno brzo nađu kupce. S druge strane, veći stambeni objekti i kuće dugo čekaju novog kupca, posebno u provinciji.

Bez primene izmenjenog Zakona o hipoteci ponuda na sajtu „Doboš“ je odlična, a cene prilično niske, posebno u odnosu na pretkrizni period. A šta se nudi?

Stan u Novom Sadu od 37 kvadrata prodaje se po 28.490 evra. Hipoteku realizuje OTP banka.Slična je i ponuda Sberbanke: iz istih razloga jednoiposoban stan od 38 kadrata nudi se za 33.000 evra. Po ceni kvadrata još je jeftiniji stan u Novom Sadu od sto kvadrata u potkrovlju – 55.000 evra.

Kuće imaju još nižu cenu, a uglavnom se nude u manjim gradovima. Tako takav stambeni obekt u Bečeju od 78 kvadrata staje 7.414 evra a kupac za tu cenu dobija još i dve šupe. Stambena zgrada u Subotici od gotovo pedeset kvadrata prodaje se za 28.000 evra. Ako je nekome skupo, može još da sačeka. Kako to ide primer je kuća u Zrenjaninu 83 kvadrata: nudi se za 855.000 dinara. To je druga aukcija pa je cena pala – na prvoj je bila 2.850.000, što je i realna tržišna cena, a ponuđač je EFG Eurobanka.Koliko će izmenjeni zakon to ubrzati, ostaje da se vidi.

Zaštita dužnika

Na nov način je regulisana prodaja. Do sada je za to bila neophodna aukcija, a sada se nekretnina može prodati neposrednom pogodbom, što treba da ubrza postupak. Pri tome, njena vrednost ne može biti niža od 90 odsto procenjene. Očekuje se da to ide u korist dužnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar