Stanove gotovo više niko ne kupuje

Cene stanova u prvih šest meseci ove godine neznatno su pale i neće biti niže, tvrde investitori. Kupci su u zabludi ako misle da će kvadrat platiti po znatno nižoj ceni od trenutne, poručili su oni sa drugog po redu Sajma i konferencije investicija i nekretnina ”Rebek“. Investitori priznaju da je prodaja i gradnja stanova u padu. Za to krive administraciju, skupo zemljište i nepovoljne bankarske kredite, kako piše Blic,

- U medije su plasirane informacije da će cene pasti za 20 do 30 odsto. To nije realno. One ne mogu pasti. Mogu biti samo korigovane. Na primer, kvadrat kod „Arene” koštao je više od 3.000 evra. Sada je neznatno niži i to je njegova realna cena - kaže Miodrag Gazibara, direktor za izdavanje i prodaju kompanije ”Delta Ril Estejt“.

Investitori dodaju da ove godine nisu ostvarili očekivane efekte, kao ni banke i ostali sektori koji su povezani sa gradnjom nekretnina. Priznaju da je prodaja stanova pala, ali i da će zbog toga, osim njih, štetu pretrpeti i sami kupci. Glavni razlog su, ponavljaju oni, sa lošom namerom plasirane informacije da će cene kvadrata biti znatno niže.

- Mi smo zemljište zakupili pre krize, a i takse smo platili ranije. Cene nekretnina, logično, neće i ne mogu biti niže od trenutnih, a kupci će na kraju morati da kupe stan po znatno većim kamatnim stopama. Gubitke će pretrpeti i ostale grane privrede, koje su povezane sa stanogradnjom. Dakle, preko 30 delatnosti, a za to nema posebnog razloga - kaže Aleksandar Zavišić, direktor kompanije „Oušn Atlantik” koja u Francuskoj ulici završava gradnju apartmana.

Na sajmu „Rebek” investitori su se osvrnuli i na projektno finansiranje banaka. Oni ističu da donekle razumeju takvu politiku, ali da su njihove marže i kamatne stope nerealno visoke.

- Nama su nudili finansiranje projekta po kamatnoj stopi od 11 odsto. To je ozbiljno velika profitna stopa - kaže Nikola Seneši iz kompanije „Volfmekgil”.

Finko Avramovski iz ”KBC banke“ kaže da bi, zarad globalnog razvoja, kamate trebalo da se kreću između osam i devet odsto, a da je sve ostalo skupo za investitore.

Za veoma visoku cenu kvadrata u Beogradu investitori optužuju i administraciju. Kako kažu, mnogo se gubi čekajući da se od nadležih prikupe sva odobrenja i saglasnosti.

- Neko vreme bili smo hit u Evropi. Taj period je prošao. Stranom investitoru sad je lakše uložiti u Pariz, nego u Beograd. Grad, sa druge strane, ne vodi dobru politiku, jer cena zemljišta nije pala, čak ni u vreme krize. Ona je povećana početkom godine, a to svakako neće privući investitore - kaže Zavišić.

Manje novih stanova

Ove godine u Beogradu će biti izgrađeno između 6.000 i 7.000 stanova. To je manje nego prošle godine, kada je izgrađeno 8.200 stambenih jedinica, čulo se juče na Sajmu nekretnina ”Rebek“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar