Stanje na tržištu nekretnina u Srbiji

Stanovi su sve skuplji! Umesto da nerealno visoke cene kvadrata padaju, u Beogradu, na najatraktivnijim lokacijama, za šest meseci malim stanovima skočila je desetak odsto. I veće stambene jedinice uz poslovne komplekse, luksuzne tržne centre, posebno u Novom Beogradu, takođe, beleže rast cena od dva do pet odsto. Traženi su i kvadrati u Starom gradu, Vračaru, dok u ostalim delovima Beograda cene stanova uglavnom miruju.

Beograd

Kako kažu u agencijama za promet nekretnina, realno bi bilo da cene stanova budu bar 20 odsto niže. Nema opravdanja za ovakav uzlet cene nekretnina. Međutim, tržište određuje pravila. Posle dve godine mirovanja i stabilne situacije na tržištu, od septembra prošle godine, zahvaljujući velikoj potražnji a maloj ponudi, cene garsonjera, jednosobnih i jednoiposobnih stanova počele su da rastu.

Kao glavnog "krivca", u agencijama za promet nekretnina "prozivaju" poslovne banke, koje niču kao pečurke i utrkuju se da klijentima ponude prihvatljivije, nešto povoljnije kreditne uslove. Ali, da bi građani dobili stambeni kredit nekretnina mora da bude uknjižena, a takvih je u Beogradu veoma malo.

S obzirom na kreditnu sposobnost građana, jedva da mogu da "nakrpe" do 60 hiljada evra kredita. Za taj novac može da se kupi, u zavisnosti od lokacije, garsonjera ili najviše dvosoban stan. Koliko su cene paprene, najbolji primer je centar grada, gde je nedavno za 24 kvadrata vlasnik uzeo 82.000 evra. Dobro se "opario" i vlasnik garsonjere od 32 kvadrata u Knez Mihailovoj ulici, koji je tu nekretninu prodao za neverovatnih 110.000 evra. Mnogi dakle, brzopleto ulaze u ovakve stambene aranžmane, gde su stlanovi više nego precenjeni.

- U takozvanoj plavoj zoni Beograda, odnosno u okruženju Knez Mihailove ulice, garsonjere sa centralnim grejanjem kreću se po kvadratu od 2.500 do 3.000 evra - kaže Milan Simonović iz agencije "Menadžer". - Uglavnom se ta cifra traži, a većina stanova se po toj ceni i proda. Na ovim lokacijama vlasnici stanova ubiraju veliki prihod i od rentiranja , jer za mesec dana podstanar plaća i više od 400 evra.

Novi Beograd

U svim agencijama slažu se da je , ipak, Novi Beograd u ovom trenutku najtraženija lokacija. Tu su smešteni najatraktivniji tržni centri, hipermarketi, sedišta poslovnih banaka, poslovnice stranih kompanija, luksuzni hoteli, pa je i cena stambenog i poslovnog prostora u ovom delu grada isto tako "atraktivna".

Čak ni u najudaljenijem naselju "Dr Ivan Ribar", ne može da se nađe veliki stan za manje od 1.100 evra po kvadratu, a garsonjere za manje od 1.250 evra po kvadratnom metru. U okolini "Beogradske arene" u pretprodaji, "Energoprojekt" je prodavao stanove za 1.400 evra po kvadratu, građani sa dubljim džepom kupovali su te stanove, a potom ih po završetku izgradnje prodavali za oko 1.900 evra po kvadratu.

- Ovo nije uobičajeno vreme za promene na tržištu stanova i to u praksi nije zabeleženo, jer obično zimi cene miruju - ističe Simonović. - Sve promene na tržištu nekretnina uglavnom su se do sada dešavale od aprila do oktobra. Očigledno je, međutim, da je pravilo da nema pravila. Sada je veliki pritisak građana kojima su odobreni stambeni krediti. Gotovo svaki drugi kupac trenutno obezbeđuje novac iz kredita.

U pojedinim agencijama,međutim, tvrde da bitnih promena na tržištu nema već godinu i po dana ,da je situacija stabilna i da cene miruju. Ipak, priznaju da su stanovi oko "Beogradske arene" poskupeli.

- Popularizacija određenih delova grada posle ulaska stranih kompanija, izgradnje infrastrukture i obogaćivanjem kulturnih, sportskih i poslovnih sadržaja, dovela je do povećanja cena stanova - kaže Mirislav Cvetković, vlasnik agencije "Cvetković - Raškov". - To se dogodilo sa poslovnim i stambenim prostorom u užem pojasu oko "Arene". Potražnja za stanovima je inače, veoma velika za gotovo sve delove Beograda.

Srbija

I u ostalim većim gradovima Srbije interesovanje za kupovinu stanova je izuzetno veliko. U Novom Sadu prethodnih meseci znatno je povećana prodaja stanova i poslovnog prostora. Povećanu potražnju za kvadratima u novosadskim agencijama za promet nekretnina objašnjavaju sve povoljnijim stambenim kreditima, poboljšanjem situacije u privredi, ali i dolaskom inostranih kompanija.

- Među kupcima je sve više onih iz inostranstva, posebno iz Crne Gore - kaže Branko Mandić iz agencije "Dominus". - Posle prodaje "Apatinske pivare" lane, na tržištu nekretnina vladale su nerealne cene kvadrata. Kasnije su kvadrati malo pojeftinili, ali su cene i dalje visoke. Verujem da će biti još više.

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu je 900 evra. U novosadskom naselju Detelinara, kvadratni metar je sada 1.000 evra, odnosno 200 evra više nego lane.

Kada je multinacionalna kompanija "Filip Moris" kupila "Duvansku industriju Niš", radnicima je isplaćeno više od 80 miliona evra. To je dovelo do skoka cena kvadrata poslovnog i stambenog prostora u proseku za 20 do 30 odsto.

Kvadrat poslovnog prostora u centru grada prodavao se po 2.500 do 4.000 evra, dok su stanovi koštali od 1.000 do 1.200 evra po kvadratu.Tri godine kasnije cene su "pale", pa je za kvadrat poslovnog prostora traženo oko 2.000 evra, a stambenog prostora 800 do 900 evra. Posledica te velike kupovine je viŠak lokala i stanova, koji sada zvrje prazni i koje nema ko da zakupi.

U Aranđelovcu cene nekretnina,sada su kao i pre prodaje "Knjaz Miloša", posle čije privatizacije su kvadrati znatno poskupeli. Kvadrat stana u ovom gradu staje od 450 do 650 evra, a poslovnog prostora od 800 do 1.500 evra.

U Subotici cena nekretnina miruju već pet godina. U ovom gradu gotovo i da nije bilo privatizacije od koje bi se vlasnici akcija "oparili". Zato se stan u novogradnji može kupiti za 500 do 700 evra po kvadratu. Pristojan dvosoban stan od 55 kvadrata u centru staje 30.000 evra, dok su kuće još jeftinije.

Ni u Kragujevcu stanovi i lokali nisu menjali cenu. Kvadrat stana u novogradnji je 700 do 1.000 evra, dok je u starom jezgru grada od 580 do 880 evra. Za dobar poslovni prostor u centru Kragujevca treba odvojiti najviše 2.000 evra. Neimari ne spuštaju cene, jer očekuju značajnije investicije iz inostranstva i oporavak ovdašnje privrede.

I U BORU KRENULO

Sa najavljenim završetkom privatizacije Rudarsko- topioničarskog basena Bor i davanjem koncesija za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina na planini Crni vrh kanadskoj kompaniji "Dandi", počele su da skaču cene poslovnog i stambenog prostora.

- Već prvih dana januara cena kvadrata je porasla za 30 odsto - kaže Dragan Volanović, vlasnik agencije "Europolis". - Pre nekoliko godina kvadrat stana stajao je najviše 300 evra, a sada je dostigao cenu od 500 evra. U starom delu grada nekada je za kvadrat traženo samo 100 evra, dok je danas cena dva i po puta veća.

DOLARI

Kupovinom "Sartida" porasla je potražnja za iznajmljivanjem luksuznih stanova, koji se mesečno izdaju za 500 do 1.000 evra. Potražnja za kupovinom stanova, međutim, nije velika. Američki stručnjaci, naime, nisu angažovani u smederevskoj čeličani duže od godinu dana, pa su prvenstveno zainteresovani samo za rentiranje. Ponuda lokala je daleko veća od potražnje.

LOKALI

Svako poskupljenje stanova prati i skok cena poslovnog prostora. U Novom Beogradu dobra je ponuda poslovnog prostora veće kvadrature. Taj prostor se uglavnom rentira, a cena zakupa za mesec dana iznosi od 10 do čak i više od 25 evra po kvadratu. U ovom delu Beograda , međutim, traženi su mali lokali, za uslužne delatnosti, poput prodavnica, pekara, piljara...

I za kupovinu malih lokala na atraktivnim lokacijama treba izdvojiti od 1.500 do 2.000 evra po kvadratu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Stanje na tržištu nekretnina u Srbiji”

  1. Rade says:

    Odavno se nisam ovako slatko nasmejao. Ovaj clanak kao da je Dulic pisao

Ostavi komentar