Stan u Nišu kao 10 kuća u okolini

Nišlije ni po koju cenu ne žele da se presele na selo, iako većina ili nema posao ili od svoje zarade jedva može da finansira račune i normalan život.

Po ceni jednog prosečnog stana, u okolini od Niša moguće je kupiti kuću, okućnicu, obradivo zemljište i opremu za početak poljoprivredne proizvodnje. Stan u Nišu vredi bukvalno kao deset kuća na selu, pa ko želi mogao bi da napravi i takvu matematiku... Ali, zainteresovanih nema ni među 36.000 nezaposlenih.

- Dvoiposoban stan od 63 kvadrata na Bulevaru Nemanjića vredi od 47.000 do 50.000 evra. S druge strane, po ceni od 7.000 do 20.000 evra moguće je u okolnim niškim selima kupiti kuću sa okućnicom i zemljištem. U Donjoj Trnavi, deset kilometara od Niša, recimo, prodavana je seoska kuća sa okućnicom od 10 ari i zemljištem od pola hektara za 11.000 evra - kaže Aleksandar Perić iz Agencije za nekretnine „Gigant“.

On kaže da su retki interesenti za kupovinu kuća na selu, a još ređi oni koji bi da kupe i imanje.

- Kuće ponekad traže roditelji koji žele da stan u gradu ostave deci. Imali smo samo jedan slučaj da je mladi bračni par kupio imanje u okolini Niša kako bi se preselio i počeo proizvodnju - dodaje on.

Od lekovitog bilja plata 400 evra
Pomoćnik gradonačelnika Niša Jovan Stojković, profesor stočarstva, kaže da se na hektaru zemljišta može pokrenuti jako uspešna plantažna proizvodnja lekovitog bilja: žalfije, kamilice, kantariona... - Može da se ostvari plata od 400 evra uz ulaganja koja nisu preterano velika. Potreban je samo jedan traktor sa prskalicom i sušarom. Jer se bilje sadi i bere ručno - kaže Stojković.

Načelnik gradske Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Saša Stoiljković kaže da se za 15.000 do 20.000 evra u okolini Niša može kupiti solidna kuća i hektar zemljišta.

- Kuće u selima u proseku koštaju oko 10.000 evra, a hektar zemlje 5.000 evra. U udaljenom Kravlju, na 40 kilometara od Niša, kuća i imanje koštaju 5.000 evra. Ali zato u selima spojenim sa Nišom, poput Gornjeg Komrena, Huma, Čamurlije, Popovca, Medoševca, kuće koštaju od 10.000 do 20.000 evra. Isto je i sa zemljištem - njive bliže rekama i gradu su skuplje - kaže Stoiljković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar