Stan u BGD košta kao “pola Srbije”

Imanja širom Srbije nude se po niskim cenama. Kompletno domaćinstvo sa kućama, pomoćnim objektima i pet hektara zemlje od 5.000 do 8.000 evra.

Nekretnine u srpskim selima trenutno mogu da se pazare po bagatelnim cenama, čak za samo 3.000 evra. Za napuštena ognjišta, međutim, gotovo da nema zainteresovanih.

Cene uglavnom određuje blizina grada, starost i opremljenost zdanja, kao i površina placa. A velika mana udaljenih mesta ogleda se u lošoj saobraćajnoj povezanosti sa najbližom varošicom.

VRŠAC: U 22 naseljena mesta u opštini Vršac ima nekoliko stotina kuća čiji su se vlasnici iselili i retko se, ili nikad, vraćaju. Većina tih kuća je na prodaju, a cene su mizerne - od 5.000 do 15.000 evra, dok je za novoizgrađenu prizemnu kuću, od sedam do deset ari okućnice, potrebno izdvojiti od 20.000 do 35.000 evra. Ipak, cene su mnogo niže nego u gradu. Primera radi, stara kuća u Vršcu košta isto kao potpuno nova u selu.

"Cene nekretnina su porasle u selima istočno od Vršca, zbog jačanja vinskog turizma. Slične cifre se mogu dostići i u selima ka Beogradu ili u naseljima prigradskog tipa, kao što su Pavliš i Vlajkovac. Tu su cene duplo veće nego u, recimo, Vatinu, selu na granici sa Rumunijom", kaže Božidar Vasilevski, vlasnik vršačke agencije za promet nekretnina “Bole”.

Interesovanja za kupovinu malih imanja u okolini Vršca ipak ima. U poslednje vreme pojedinci ih uzimaju kao vikendice, a većina za stanovanje, jer je život na selu jeftiniji, a uslovi su ujednačeni sa gradskim. Gotovo sva naseljena mesta u vršačkoj opštini imaju asfaltirane puteve, pijaću vodu, organizovanu komunalnu uslugu, dobru električnu mrežu i telekomunikacionu infrastrukturu, a nekoliko većih sela je čak i gasifikovano. Jedino što udaljenijim selima predstavlja problem jeste nepostojanje redovnih autobuskih linija.

Prema nezvaničnim podacima, svaka treća kuća u selima na severu Bačke je na prodaju, i to po bagatelnim cenama. U Subotici takođe ima dosta kuća, što starijih, što novoizgrađenih, koje traže novog vlasnika, samo što su one i do deset puta skuplje od domova u selima. Tako se, na primer, u Stanišiću može kupiti kuća sa dve sobe, dve kuhinje, okolnim štalama, svinjcima i čardacima za samo 6.500 evra. U Bajmoku kuća od oko 100 kvadratnih metara košta 18.000, dok za istu kvadraturu u gradu treba izdvojiti od 20.000 evra u Železničkom naselju do 88.000 evra u širem centru Subotice.

VALJEVO: U Novom naselju, tri kilometra od centra Valjeva, kuća sa prizemljem i spratom, površine 150 kvadratnih metara, centralnim grejanjem i fasadom, pomoćnim objektom, garažom i sedam ari placa prodaje se za 48.000 evra. Na periferiji Valjeva, pet kilometara od centra grada, prizemna kuća od 140 kvadratnih metara, sa 34 ara placa, garažom od 24 i podrumom od 34 kvadrata, bunarom sa pijaćom vodom i cisternom staje 38.000 evra.

Cene domaćinstava u okolini Valjeva kreću se od 10.000 evra pa do 80.000, poput seoskog domaćinstva na Petničkom jezeru sa kućom od 80 kvadrata, planski građenom, komfornom i uknjiženom, pomoćnim objektom, štalom, bunarom i hlebnom furunom, sve na 90 ari. Seosko domaćinstvo u Družetiću, dvadesetak kilometara od Valjeva i 10 kilometara od Koceljeve, sa tri hektara obradive zemlje, 60 ari voćnjaka u punom rodu, dva hektara hrastove i borove šume nudi se za 50.000 evra.

ŠABAC: Na šabačkom tržištu nepokretnosti više ne postoji nijedno pravilo, osim da je promet veoma slab. Vlasnica agencije “Studio M” Zora Marković kaže da u ponudi ima više kuća u centru grada, na periferiji, kao i seoskih domaćinstava, kojima je cena poslednjih godina drastično pala. Kvadrat se kreće od neverovatnih 50 pa do 500 evra, ako se izuzmu visokoopremljene kuće u užem jezgru.

"Solidna kuća od 80 kvadrata, novije gradnje sa grejanjem, može se kupiti za 30.000 evra. Ako sačekate zgodnu priliku, pa se vlasniku žuri radi dugova ili sve češćih odlazaka u inostranstvo, proći ćete duplo jeftinije", kaže Markovićeva.

Potraga za kućom, ipak, nije nimalo jednostavna. Šapčanka Slavica Perišić priča nam da je posetila sve agencije, grad i prigradska naselja, uzduž i popreko. Smatra da cene nisu ni malo povoljne, pogotovo ako se nekretnina kupuje na kredit.

"Udžerica u kojoj ne može pristojno da se živi, sa malim dvorištem u centru grada, košta 36.000 evra. Opet, na Letnjikovačkom brdu gastarbajteri nude nameštenu kuću od 200 kvadrata, sa priključkom na gas, po istoj ceni. A, suštinski, obe prilike su nepovoljne", kaže Slavica.

U selima u okolini Šapca domaćinstva sa okućnicom od 10 do 20 ari prodaju se od 3.000 do 4.000 evra. I pored tako niske cene, retko ko želi da ih kupi, pa su opustela i zarasla u korov.

U Aleksincu osrednja kuća sa dva do tri ara placa u samom gradu staje između 15.000 i 40.000 evra. U poslednje vreme Rusi i Italijani kupuju cela domaćinstva u pojedinim selima.

NIŠ: Cene kuća sa placem na teritoriji Niša kreću se od 5.000 do 200.000 evra. Kako ističu u agenciji “Aleksić”, najviše para, od 150.000 do 200.000 evra, treba izdvojiti za kuću između 100 i 150 kvadrata u naselju Beverli hils.

U seoskim naseljima osrednja kuća sa desetak ari placa može da se kupi od 5.000 do 15.000 evra (Donja Trnava, gde se najviše i traži), u Suvom Dolu kuća od 100 kvadrata staje oko 30.000 evra, a u Sićevu vikendica od 80 kvadrata i 10 ari placa košta od 15.000 do 20.000 evra. Ima sela gde se kompletno domaćinstvo sa kućama, ekonomskim objektima i pet hektara zemlje može pazariti od 5.000 do 8.000 evra.

LESKOVAC I VRANJE: Promet nekretnina u leskovačkom i vranjskom kraju opao je za trećinu u gradovima, dok se u seoskim sredinama i ne pamti kada je neko dobro prodao ili pazario imanje. Solidno očuvana seoska kuća sa tridesetak ari okućnice u blizini veće saobraćajnice, recimo Grdelice ili Vučja, može se pazariti za 10.000 evra. Tako, recimo, u selu Priboju prodaje se kuća novije gradnje, kompletno opremljena, sa nameštajem i tehnikom, za 10.000 evra, ali kupaca nema.

Još je gora situacija za seoska imanja u planinskim krajevima, koji praktično nemaju cenu, jer se niko ne interesuje da ih kupi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Stan u BGD košta kao “pola Srbije””

  1. Koja says:

    Ajmo ,Beogradžani, navalite!!! Još malo pa nestalo!!1

Ostavi komentar