STAMBENI KREDITI SVE ČEŠĆE FIKSNI Nekoliko banaka nudi fiksirane rate na 20 godina

Sve više banaka nudi fiksne kamate na stambene kredite u evrima, i to na rok otplate do 20 godina.

Tako su građanima na raspolaganju čak i pozajmice sa maksimalnim rokom otplate do 20 godina i fiksnom kamatnom stopom od samo 2,5 odsto godišnje.

Za sada je nekoliko banaka na srpskom tržištu pustilo ove povoljne stambene kredite indeksirane u evrima, a još nekoliko njih priprema slične ponude za građane.

Jedna od prvih koja je izašla na tržište sa ponudom fiksne kamate je Inteza. Ova banka nudi stambene kredite sa rokom otplate do 15 godina i fiksnom godišnjom kamatom od 3,29 odsto (nominalna kamatna stopa).

I Sosijete ženeral banka je izbacila akcijsku ponudu stambenog kredita sa tzv. naizmeničnom ponudom fiksne i promenljive kamatne stope na stambene kredite koja iznosi 2,95 odsto. Njihova ponuda važi do kraja aprila, a klijent sam bira da li će da počne sa fiksnom ili varijabilnom kamatom koju može da menja na svake tri godine.

Pet godina je najkraći rok na koji se odobravaju stambeni zajmovi

Najnoviju ponudu fiksnih kamata na stambene kredite ima Erste banka. Ova banka, na primer, nudi kredit za kupovinu stana indeksiran u evrima, na rok od pet do 20 godina, uz fiksnu kamatnu stopu (NKS). Ta stopa kreće od 2,49 odsto, ako je rok otplate pet godina. Ipak, sa dužinom otplate novčane pozajmice raste i kamata. Za kredit na pet godina NKS iznosi pomenutih 2,49 odsto, a ako je rok otplate 10 godina, fiksna kamata iznosi 2,99 odsto. Kod još duže otplate (15 godina) kamata je 3,99 odsto, dok je za stambeni kredit na 20 godina kamata 4,29 odsto.

- Ponuda za fiksnu kamatnu stopu važi za sve vrste nekretnina. Iskustvo nam je pokazalo da postoji određeni broj klijenata koji žele da se stambeno obezbede, ali im odgovaraju i kraći rokovi otplate - navode u Erste banci.

Primer stambenog kredita u evrima sa fiksnom kamatom
Iznos 30.000
Rok otplate 20 godina
Fiksna kamata 4,29%
Mesečna rata 186,41
Ukupno za otplatu 44.738

Amerika diže baznu kamatu, ali euribor neće skoro da poraste

Bankari kažu da se u dužem roku može očekivati lagani rast euribora, koji je sada na istorijskom minimumu od minus 0,24%, pa tako i kamata na stambene kredite indeksirane u evrima u Srbiji. Takav stav zasnivaju na činjenici da su čelnici američke centralne banke (FED) nedavno povećali kamate za 0,25 odsto koje se sada kreću od 0,75 do jedan odsto.

FED najavljuje da će do kraja godine još dva puta postepeno povećavati kamate.

Zbog toga se očekuje da će u 2018. godini i Evropska centralna banka podići euribor, pa tako uticati i na poskupljenje kredita u Srbiji, čija se struktura kamate delom sastoji i od euribora. U Eurobanci, na primer, kažu da će, po trenutnim analizama, u narednom periodu euribor ostati negativan do kraja godine, a da su očekivanja za 2018. slična.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar