STAMBENI KREDITI: Evo koji vam je papir potreban da ne biste plaćali procenitelja svake tri godine

Korisnici stambenih kredita koji prilože banci poresko rešenje o imovini ne moraju da plaćaju procenitelja na svake tri godine, što su do sada od njih tražile banke.

Više od 100.000 građana koji su podigli stambene kredite dodatno je opteretila odluka Narodne banke Srbije da na svake tri godine vrše novu procenu vrednosti svoje nekretnine. Takav zahtev NBS je uputila bankama, a one su obavezu plaćanja procenitelja prebacile na svoje klijente. Tako su građani bili primorani da na svake tri godine, pored rate kredita, plate još oko 100 evra, koliko u proseku procenitelji cene svoje usluge.

Ipak, u bankama na srpskom tržištu kažu za "Blic" da korisnici stambenih kredita mogu da prilože i poresko rešenje o imovini i da u tom slučaju nije neophodno angažovanje procenitelja.

U Banci Inteza navode da jednom u tri godine ažuriraju podatke o vrednosti nekretnina koje su uzete pod hipoteku kao zalog za stambene kredite, kako bi pravilno klasifikovale svoje plasmane.

- Potrebno je da klijent priloži poresko rešenje, a reproceni se pristupa samo ukoliko je iznos procenjene vrednosti na rešenju manji od duga po stambenom kreditu. Najveći broj naših klijenata redovno ispunjava ovu obavezu - kažu u Intezi.

I u Komercijalnoj banci potvrđuju da prihvataju i rešenje Uprave javnih prihoda kojim se utvrđuje porez na imovinu.

- Najveći broj korisnika stambenih kredita redovno dostavlja rešenja i u tom slučaju nema dodatnih troškova. U suprotnom, banka angažuje procenitelja i shodno ugovornom odnosu, klijent snosi trošak - kažu za "Blic" u Komercijalnoj banci.

Da je poresko rešenje adekvatna zamena za procenitelja navode i u Unikredit banci.

- Imajući u vidu da se poreska osnovica svake godine utvrđuje na osnovu stvarne tržišne vrednosti nepokretnosti, rešenje Uprave javnih prihoda je sasvim dovoljno. Na taj način mogu da se izbegnu dodatni troškovi za klijente - ističu u Unikredit banci.

Ista praksa je i u Erste banci.

- Umesto procene prihvatamo i poresko rešenje, pa nije neophodno da klijenti plaćaju procenu. Ukoliko klijent nije izvršio prenos vlasništva, onda je neophodno angažovanje procenitelja - kažu oni.

Zašto se plaća procenitelj?

NBS je od banaka pre nekoliko godina zatražila da svi klijenti koji otplaćuju stambene kredite, na svake tri godine banci dostave novu procenu vrednosti nekretnine koja je predmet hipoteke. Procena je, kako je obrazloženo, neophodna kako bi se utvrdilo da li je došlo do promene tržišne vrednosti nepokretnosti koja služi kao sredstvo obezbeđenja po stambenom kreditu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar