STAMBENI KREDIT: Ko, kada i koliko često uzima stanove kreditom banke

Prosečna vrednost stambenog kredita u Srbiji je oko 37.000 evra, češće ga uzimaju muškarci (62%) od žena (38%) i naši sugrađani se prvi put odlučuju na ovakav kreditni aranžman u 35. godini starosti, pokazuju istraživanja u Societe Generale banci.

Kada je reč o tržištu nekretnina u Beogradu, prodajne cene su uglavnom stabilne, sa relativno malim oscilacijama, ocenjuju u agencijama za promet nekretninama.

Najtraženije lokacije

Trend je da naši sugrađani, štedeći svoje vreme u vožnji kroz gradsku gužvu, približe svoje mesto stanovanja poslu“, kaže Miroslav Cvetković, vlasnik agencije za promet nepokretnosti 'Cvetković-Roškov' i dodaje da su i dalje najatraktivnije prestoničke lokacije Vračar, Novi Beograd, Stari Grad, Dedinje i Senjak, kao i Banovo brdo.

Dušan Galić iz Lex nekretnina kaže da njihovo iskustvo pokazuje da se najčešće traže stanovi vrednosti od 40.000 do 55.000 evra, te su u zavisnosti od dela grada sve više zastupljena i prigradska naselja Mirijevo, Vojvode Vlahović, Žarkovo, Borča i druga naselja u kojima cveta novogradnja manjih stanova strukture jednoiposobnih do dvosobnih, ali i većih stanova.

Kakve su cene

Galić kaže i da je tokom prošle godine došlo do rasta cena nekretnina u Beogradu u odnosu na 2016. i 2017. godinu, što se uglavnom odnosi na novoizgrađene stanove i donekle na starogradnju. Na to su uticali veća potražnja, veći kvalitet gradnje ali i povoljne kamatne stope za stambene kredite kod banaka.

Kako do novca

Najbrži način da obezbedite novac za kupovinu nekretnine je kreditom Societe Generale banke koja, uz ispravnu i kompletnu dokumentaciju i uz obradu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, može da odobri stambeni kredit u najkraćem mogućem roku. U okviru specijalne ponude stambenih kredita, kamatne stope su znatno niže a administrativni trošak 0%.

"Naša banka je na domaćem tržištu prepoznatljiva po jedinstvenom tipu kombinovanog stambenog kredita, kod kojeg klijenti na svake tri godine, sve do isteka roka otplate, mogu da odaberu da li će po fiksnoj ili varijalbilnoj stopi nastaviti otplatu mesečnih rata. U okviru ove ponude, fiksna kamatna stopa se u prve tri godine otplate kredita kreće od 2,55 odsto, a nakon toga varijabilna kamatna stopa je od 2,95 odsto plus šestomesečni Euribor“, kaže Dejan Vučinić, izvršni direktor direkcije mreže Societe Generale banke.

Od čega zavisi vrednost nekretnine

"Stanovi i nekretnine uopšteno, ne prodaju se po kvadratnom metru - površina je orijentacija koja nam pomaže da lakše i jednostavnije procenimo i pozicioniramo predmetnu nepokretnost na tržištu“, objašnjava Miroslav Cvetković iz agencije Cvetković – Roškov. Prema njegovim rečima, prodajna vrednost nekretnine zavisi osim od lokacije, mikrolokacije i kvaliteta gradnje, takođe i od stanja same zgrade - fasade, ulaza, zajedničkih delova zgrade, odnos strukture i površine, obezbeđenog parking mesta, osvetljenosti...

Još detalja o tome kakve stanove banka kreditira i pod kojim uslovima pročitajte u online magazinu Finovacije Societe Generale banke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar