Stabilne cene, licenciranje agenata, ozakonjenje nekretnina i brže izdavanje građevinskih dozvola obeležili 2015. godinu

Niske i stabilne cene nekretnina, ali i kvalitetnije usluge agenata koji sada, ukoliko žele da se bave ovim poslom moraju da prođu kroz odgovarajuću obuku i steknu licence, su kretanja koja su u obeležila 2015. godinu, i dala impuls da se s pozitivnim trendovima nastavi i u narednoj, 2016.

Ove godine, za razliku od prethodnih kada su cene nekretnina padale, prosečna cena kvadrata bila je relativno stabilna. Cena kvadratnog metra u Beogradu kretala se već od 500- 600 EUR na periferiji, pa do oko 2.400 EUR za prestoničku ekstrazonu, koja i dalje nosi titulu najskupljeg dela Srbije, kada su nekretnine u pitanju. U Novom Sadu cene su se kretale od 500 do 1.500 EUR, dok u Nišu kao i u Kragujevcu kvadrat košta od 500 do 1.100 EUR.

Vlasnik agencije "Cvetković-Roškov nekretnine" Miroslav Cvetković potvrdio je da je tržište stabilno i poručio da je to dobro, jer sada mogu da se predviđaju kopoprodajne cene stanova.

- Zato su i odluke koje prodavci ili kupci donose racionalne - rekao je on i dodao da cenu definiše i kvalitet gradnje, lokacija, mikrolokacija, odnos strukture i kvadrature...

U ovoj godini Zakon o planiranju i izgradnji živi, što je rezultiralo izdavanjem građevinskih dozvola u roku od 28 dana, što je u praksi bilo i brže. Zakon je "oživeo" i gradnju, pa je ponuda stanova u ovoj godini, bar kada je reč o Beogradu bila nešto veća od tražnje. U sledećoj godini, očekuje se da će se taj trend preliti i na ostale delove zemlje.

Kada je reč o samom kvalitetu usluga na tržištu, one su bolje, a smanjen je i prostor za prevare. Notari su ti koji su u ovoj godini overavali ugovore, što znači da su prethodno morali i da provere podatke o nekretnini.

Važna promena u 2015. jesu licencirani agenti, kojih trenutno ima oko 2.000, a koji su, kako bi zadržali posao, morali da prođu kroz neophodne obuke, koje su donele podizanje kvaliteta posredničkih usluga. Miroslav Cvetković kaže da je ovo glavna promena u 2015. i dodaje da će od sada svi morati da prođu kroz obuke.

- Sa druge strane, na tržištu je to veća konkurencija. Takođe, agent više ne može da bude "frilenser", već mora da registruje agenciju. Ne može se više raditi posredovanje iz garaža - rekao je Cvetković i objasnio da su uvedena pravila i promene kada je reč o oglašavanju, te sada ne može da se izmišlja kvadratura, a da u realnom životu takva nekretnina ne postoji.

- Posrednici su sada ozbiljni i poštuju zakon, a tržište je zbog toga evoluiralo - rekao je on, uz ocenu da će narednu godinu obeležiti dalja edukacija agenata.

Građani koji žele da provere koje agencije su legalne, a koje ne, to mogu da učine na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, tako što će pogledati upisane u "Registar posrednika" koji sadrži imena svih agenata i agencija koje imaju dozvolu za rad, odnosno licencu.

U 2016. stanovi će biti legalizovani, zgrade će imati upravnike
Krupne promene očekuju nas i u 2016. i to u vidu obavezne legalizacije, uvođenja elektronske građevinske dozvole, ali i primene Zakona o stanovanju, koji će uvesti red i promeniti pravila po stambenim zgradama.

Kada je reč o ovom zakonu koji će biti usvojen uskoro, on će obeležiti narednu godinu tako što će svi koji žive u stambenim zgradama morati da se prilagode novim pravilima. Primera radi, zgrade će dobiti upravnike, upravnici će za svoj rad odgovarati skupštini stanara, a upravnika bira vlasnik objekta koji tu odluku opet donosi na skupštini stanara.

U Srbiji trenutno ima oko 1,5 miliona nelegalizovanih objekata, a resorno ministarstvo je već upozoravalo da će za one koji ne upišu svoju nekretninu u zemljišne knjige uslediti rušenje. Ono što će legalizacija sigurno doneti u 2016. godini je porast cena novogradnje, jer se stanovi kod kojih su "papiri predati za legalizaciju" trenutno prodaju po dosta niskim i cenama ispod realne tržišne vrednosti.

Ipak, taj porast cena novogradnje neće mnogo uticati na sveukupan trend i stabilne cene nekretnina u Srbiji, koje će takve ostati i u 2016.

Što se tiče daljeg sređivanja tržišta, u 2016. ćemo sigurno dobiti još par stotina licenciranih agenata za nekretnine, jer će biti raspisani i novi ispitni rokovi za sticanje licence. Ono što sigurno možemo očekivati je dalje ukrupnjavanje tržišta, u smislu gašenja manjih agencija i jačanja onih koje su se trajno opredelile za legalno i kvalitetno poslovanje.

U drugoj polovini ove godine banke su se ponovo aktivirale i dodatno snizile kamate na stambene kredite, koje su najpovoljnije u poslednjih 10 godina, što bi trebalo i blago da poveća potražnju za nekretninama u 2016.

Građani će sada moći da, uz niže troškove, odaberu svoj životni prostor, a uz promene koje su se već dogodile u ovoj godini, očekujemo da će promet nekretnina biti transparentan i maksimalno zaštićen od mogućih prevara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar