Šta utiče na cenu stana u novogradnji?

Razvoj industrije građevinarstva naveden je kao jedan od prioriteta nove Vlade. Sindikat građevinaca je nedavno obeležavajući dan te struke naveo da najmanje imaju posla u viskogradnji, odnosno izgradnji stanova. Istraživali smo kakvo je stanje na tržištu nekretnina, da li ima dovoljno stanova i šta utiče na njihovu cenu.

Marko Marković planira da uskoro zasnuje porodicu i zato je u potrazi za stanom. Podizanje kredita kod banke je jedini način da do njega dođe, pa je cena presudna pri izboru.

"Svaki evro se tu računa. Rata diktira kupovinu stana, tako da gledam da se prilagodim toj rati, da bih mogao da otplatim stan", objašnjava Marković.

Marko je svoju potragu suzio na novogradnju. Agent za nekretnine Katarina Lazarević kaže da je to sve češći izbor mladih ljudi, ali da novi stanovi imaju i znatno višu cenu.

"Stašno su velika opterećenja kada zidate, pa cena po kvadratu za investitora ispadne 700 do 800 evra. Kada on doda svoju zaradu, zato imamo tako visoke cene", kaže Lazarević.

U Deka inženjeringu, koji gradi stambeni blok na Novom Beogradu, kažu da tri faktora utiču na to koliko koštaju stanovi.

"Na formiranje cene kvadrata najviše utiče sama lokacija, naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, i cena gradnje", objašnjava Jovana Đorđević.

Agent za nekretnike nakže da kada bi se nadoknada za građevinsko zemljište smanjila, kao što je svuda u našem okruženju, onda bi i cena kvadrata bila niža i imali bi više novogradnji i bio bi mnogo veći promet.

Kvadrat od 1.900 do 2.300 evra nije, međutim, uticao na promet u novobeogradskom bloku 67a, gde od 800 stanova nije prodato još samo 20.

"Profil kupaca je veoma raznovrstan. Prisutni su i porodični ljudi, kao što su prisutni i ljudi iz inostranstva koji kupuju stanove, kupuju se investiciono", kaže Đorđević.

Uprkos ovom primeru agent za nekretnine Katarina Lazarević kaže da tržište nekretnina trenutno stagnira. Dodaje da su cene stanova u poslednjih šest meseci stabilne i da su 20 do 30 odsto niže u odnosu na period od pre par godina.

Prema podacima sajta imovina.net prosečna cena kvadrata prodatih stanova kreće se od 1.500 - 2.000 evra u centru Beograda, od 1.100 do 1.800 na Novom Beogradu, i od 750 do 1.100 na periferiji grada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar