Šta treba znati kad iznajmljujete stan

Traženje stana i život podstanara mogu doneti dosta poteškoća. Evo šta sve morate znati i na šta obratiti pažnju kada je u pitanju zakup stana.

Pažljivo odaberite agenciju

Najbolje je tražiti stan direktno od vlasnika, ali ako ste primorani da idete preko agencije, zaobiđite one koje traže učlanjenje jer to nisu udruženja, već posrednici. Ako se sa agencijom zaključuje ugovor, treba proveriti šta u njemu piše. Najbolje je odabrati onu agenciju koja usluge naplaćuje po realizaciji, od 30 do 50 odsto od prve kirije unajmljenog stana, zavisno od kvadrature.

Parking, održavanje zgrade, lokacija

Iako će vam se na prvi pogled neki stan činiti boljom i povoljnijom opcijom zbog svoje lokacije, dobro promislite o svim troškovima, jer ako vam je daleko od posla, putovanje na posao moglo bi da vas košta. Izbegavajte opcije u kojima morate mukotrpno svakog dana da tražite parking i gubite vreme. Raspitajte se ko plaća održavanje zgrade.

Pre zakupa, pogledajte nekretninu

Pre samog zakupa, obavezno ugovorite termin sa stanodavcem kako biste mogli da pregledate željeni stan ili kuću. Ne verujte oglasima u novinama, ni slikama na internetu.

Sklopite Ugovor o zakupu

Kupite dva primerka tipskog ugovora, koji se može naći u svakoj knjižari. Ovaj ugovor nije neophodno overavati u sudu, čime se štedi na taksi za overu, već je dovoljno prisustvo dva punoletna svedoka, kao i njihovi potpisi.

Zapišite sve nedostatke i oštećenja u stanu

Detaljno pogledajte u kakvom se stanju nalazi stan - šporet, frižider, stolarija, parket, zidovi, bojler. Tom prilikom stanodavcu možete da ukažete na sve nedostatke jer je stanodavac odgovoran samo za kvarove nastale pre zakupa.

Računajte na depozit

Mnogi stanodavci traže depozit u visini jedne kirije. To je način da se stanodavac obezbedi ukoliko se u stanu napravi neka šteta ili ako nakon vašeg napuštanja stana ostanu neplaćeni računi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar