ŠTA STUDENTI TRAŽE KAD IZNAJMLJUJU STAN Beograđani lokaciju, Kragujevčani kvalitet, Novosađani svoju sobu

Utisci sa prijemnog ispita još se nisu slegli, a hiljade novopečenih brucoša se već bacilo u potragu za stanom u kome će od oktobra započeti svoj studentski život.

- Zasada primamo pozive mahom od roditelja čija su deca tek upisala studije i prvi put će živeti u prestonici - rekli su nam iz jedne beogradske agencije za promet nekretnina.

Prema njihovim rečima, najviše je interesovanja za stanove koji su blizu fakulteta i menze ili se do njih dolazi direktnom autobuskom linijom.

- Uobičajeni studentski favoriti su Vukov spomenik, Konjarnik, Banovo brdo. Ranije su mladi tražili samo nameštene stanove, ali u poslednje vreme radije biraju polunameštene u koje mogu da donesu svoj krevet - kažu iz agencije.

U Beograd pristižu studenti različitih ekonomskih mogućnosti, te im agenti nude sve - od dupleksa u centru do jedne sobe.

- Jednako se traže i garsonjere i veliki stanovi u kojima će boraviti dvoje, troje, pa i više njih, mada su mali stanovi i male obaveze svakako privlačniji - dodaju agenti.

prosečna cena u evrima jednosobni dvosobni
Hram Svetog Save 238 333
Vukov spomenik 209 475
Vračar 228 428
Banovo brdo 143 190
Braće Jerković 171 152
Konjarnik 143 209
Karaburma 152 190
Blokovi 181 190

Kragujevčani su spremni i na peti sprat bez lifta

Slična je situacija i u Kragujevcu, gde se akademci najradije nastanjuju u centru grada ili naselju Bubanj.

- Početkom jula je veći izbor kvalitetnije opremljenih stanova, a cene su zbog brojnosti nekretnina pale, te već uveliko dobijamo pozive od roditelja. Traže se garsonjere i dvosobni stanovi, a mladima je najvažnije im budući dom bude dobro opremljen. Za moderan stan će živeti čak i na četvrtom ili petom spratu u zgradi bez lifta – tvrde iz jedne kragujevačke agencije.

Kragujevac,cena u evrima min max
garsonjera 100 150
jednosoban 120 160
dvosoban 150 180

Modernost nije prioritet u Novom Sadu, ali mir za učenje jeste.

- Na meti studenata su mahom jednoiposobni i jednosobni stanovi na Limanu i Grbavici, koje će deliti sa svojim prijateljima i plaćati oko 150 evra. Veoma im je važno da imaju svoju sobu. Ni internet nije prioritet, jer sa sobom uglavnom nose svoj – kažu novosadski agenti.

"Čuvanje stana" umesto letnjih kirija

Sve agencije se slažu da je u julu povećan broj ispražnjenih stanova.

- Stariji studenti iz provincije se preko leta vraćaju u svoja mesta, ne žele da plaćaju julsku i avgustovsku kiriju, te otkažu stanove u kojima su do tada bili. Većina ih u septembru ponovo zove iste gazde i pita za useljenje. Ponekad se dogovore sa vlasnicima da spuste letnje kirije, tj. da im ta dva meseca "čuvaju" stan - kažu iz agencija.

I u zimskim mesecima agencije dobijaju gomilu poziva od studenata kojima fali krov nad glavom.

- Nekretnine koji se ne izdaju do oktobra, obično "planu" u decembru i januaru, kada mnoštvo studenata ne dobije mesto u domu, te mora da se baci u ozbiljnu potragu stana - objašnjavaju agenti.

Oni koji žele da stan nađu preko usluga agencije, moraće da za to izdvoje 50 odsto od jedne kirije, koliko po zakonu agencije uzimaju, ali ima i podstanara koji budući dom traže preko preporuke ili na društvenim mrežama. Tu se svakodnevno pojavljuju oglasi u kojima jednima fali cimer ili cimerka, drugima stan, trećima oboje, a nisu retke ni objave vlasnika kojima su dosadašnji podstanari otkazali, pa na forumima kače slike kuhinja, terasa i spavaćih soba.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar