Šta donose izmene Zakona o restituciji

Izmene i dopune Zakona o restituciji olakšaće i ubrzati proces vraćanja oduzete imovine, najavljuju u nadležnoj Agenciji. Međutim, vraćanjem imovine nacionalizovane posle Drugog svetskog rata, nisu zadovoljni svi građani, jer u vlasništvu države ostaje imovina onih koji nisu podneli zahteve za povraćaj, smatrajući da će njihov deo pripasti rođacima, a ne državi.

Neizvesna je sudbina poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi pod stacioniranim zalivnim sistemima. Više sreće izmene zakona donose onima koji potražuju građevinsko, zemljište koje je ukrupnjavano, i ono koje se nalazi u postupku legalizacije.

"Postojanje legalizacije neće biti prepreka za vraćanje zemljišta u naturi. Ne govorim o objektima koji su izgrađeni u skladu sa zakonom i za koje postoji građevinska dozvola, nego o potpuno bespravno sazidanim objektima, kojih ima, nažalost mnogo u Srbiji. Jedostavno, nismo mogli da dopustimo tu situaciju da nečije nepravo postane jače od nečijeg prava", ističe Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Radna grupa predložila je i terminološka usklađivanja pa se pojam imovina menja u svojinu. Ukoliko se usvoje predložene izmene zakona, pravo na postupak restitucije imaće i građani čije su nepokretnosti bile u vlasništvu oduzetih preduzeća.

"Mi smo sada predvideli da se takva imovina može vratiti vlasniku oduzetog preduzeća u onom udelu u kome je vlasnik imao udeo u vlasništvu samog preduzeća", ukazuje Gordana Stamenić, predsednica Radne grupe za izradu zakona.

Za Mrežu za restituciju ovo su prve suštinske izmene Zakona. Predlažu dodatni rok za dopunu zahteva za vraćanje oduzete imovine, kako bi građanima koji ih nisu podneli sticajem raznih okolnosti, bilo omogućeno to pravo.

"Tražili smo jedan dodatni rok od tridesetak dana ili rok za dopunu, kako god da ga nazovemo, da bi se omogućilo da se ti zahtevi na neki način preciziraju. Ona lica koja nedvosmisleno imaju pravo, a za tu imovinu je već podnet zahtev, znači ne širi se krug imovine koja se potražuje, da jednostavno i oni dođu u mogućnost i ostvare svoje pravo. Zato će to biti jako brzo", navodi Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Predložene izmene Zakona poslate su resornim ministarstvima na mišljenje, a pred poslanicima Skupštine zakon će se naći uskoro.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar