“Srbija loše gazduje zemljištem”

Predstavnici Programa američke organizacije USAID ukazali su da se u Srbiji loše gazduje građevinskim zemljištem u svojini države i da je korupcija učestala.

Gradjevinsko zemljište je jedan od najvećih resursa ekonomskog razvoja kojim se u Srbiji ne upravlja na pravi način", istakla je Olga Kaganova iz Urban institituta iz Vašingtona za B92
.

Ona je ocenila da je za državu korisnije da se građevinsko zemljište prodaje na licitaciji, nego da se izdaje u dugoročni zakup, kako je sada predviđeno zakonom.

"U Srbiji je previše zemljišta namenjenog izgradnji industrijskih objekata i građevinskog zemljišta datog na korišćenje lokalnim komunalnim preduzećima", ocenila je Kaganova.

Ona zamera i to što država, umesto da odredi tržišnu cenu zemljišta, daje olašice za zakup investitorima koji obećavaju velika ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

Šef tima za pravne reforme programa USAIDa za podsticaj ekonomskog razvoja opština (MEGA) Dušan Vasiljević je rekao da su propisi, pre svega Zakon o planiranju i izgradnji, razlog što je država loš gazda građevinskog zemljišta.

Praktično svo građevinsko zemljište, kako je objasnio, u svojini je države, a zemljištem gde nema objekata, raspolažu opštine koje ga daju na zakup na rok od 99 godina.

"Gradovi i opštine su prinuđeni da zemljište daju besplatno investitorima koji zaposle određeni broj radnika, i, kada se nađe takav inevstitor, organizuju polu-fiktivne licitacije, iako se unapred zna ko će dobiti zemljište", rekao je Vasiljević.

Mnogo je primera, kako je izneo, da su u privatizaciji preduzeća prodavana za iznose višestruko niže od vrednosti građevinskog zemljišta za koje je dato pravo korišćenja.

Njive pretvaraju u građevinsko zemljište

Vasiljević je istakao da se sve češće poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko, pogotovo duž najvažnijih puteva, a nedovoljno se koriste napušteni industrijski kompleksi.

"Cenu građevinskog zemljišta u Srbiji obara i to što se odlaže denacionalizacija jer se investitori plaše da će im zemljište koje uzmu u zakup, biti oduzeto", ocenio je on.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, kako je predložio, trebalo bi da se omogući prodaja građevinskog zemljišta, i da sadašnji zakupci imaju mogućnost doplate razlike do tržišne cene.

USAID (Američka agencija za medjunarodni razvoj) pokrenula je u oktobru 2005. godine program MEGA od 26 miliona dolara, da bi pomogla opštinama u podsticanju ekonomskog razvoja i poboljašanju kvaliteta života.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar