Srbija: Kuća, plac i njiva, sve već od 5.400 EUR

Građani koji više meseci ne plaćaju obaveze po stambenom ili bilo kojem drugom kreditu, moraju računati na to da će im banka oduzeti nepokretnost.

Hipoteka je založno pravo na nepokretnosti koje ovlašćuje poverioca da, ako dužnik ne isplati dug o dospelosti ili ako dođe do povrede druge obaveze koja aktivira hipoteku, zahteva naplatu potraživanja obezbeđenog hipotekom iz vrednosti nepokretnosti.

Građani koji više meseci ne plaćaju obaveze po stambenom ili bilo kojem drugom kreditu, moraju računati na to da će im banka oduzeti nepokretnost, a često je to i krov nad glavom. Svaka banka ima svoju politiku i granicu za pokretanje hipoteke, ali nijedna ne ostaje praznih ruku.

Po podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, u protekloj godini 1.100 kuća i stanova otišlo je na doboš. Kako kaže Vladimir Vidojković iz te organizacije, do sada je prodato 58 nepokretnosti, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo prodato 48.

Na portalu "Doboš“ banke svakodnevno oglašavaju prodaju stanova, kuća, poslovnih objekata, njiva, zemljišta koji se prodaju na osnovu Zakona o hipoteci, i na njemu se mogu naći svi potrebni podaci, kako o predmetu prodaje, tako i o banci koja ga prodaje, datumu licitacije i obavezama koje potencijalni kupci moraju da ispune da bi učestovali u kupovini ponuđene nekretnine. Trenuto na tom portalu ima nekoliko desetina oglasa o prodaji stanova i kuća u Vojvodini, koja će biti tokom ovog meseca. Analizom deset ponuda za prodaju porodičnih kuća u gradovima i selima Vojvodine, proizlazi da se one mogu kupiti i za 5.400 evra, ali i za 23.780, ali je zajedničko da je u svakoj ponudi reč o porodičnim stambenim zgradama koje su u dobrom stanju i u koje se potencijalni kupci odmah mogu useliti.

Prizmena porodična stambena zgrada površine 108 kvadrata sa zemljištem uz objekat od 279 kvadrata u Bačkom Petrovom Selu, opština Bečej, prodaje se 5.400 evra. Prodaju je oglasila Eurobanka AD Beograd, a održaće se 16. decembra. Porodična stambena zgrada u Novom Kneževcu površine 78 kvadrata uz pomoćnu zgradu od 12 kvadratnih metara, Adiko banka prodaje po početnoj ceni od 6.250 evra. Aukcija je 15. decembra u prostorijama te banke na Novom Beogradu.

Za porodičnu stambenu zgradu u Zrenjaninu od 116 kvadrati početna cena je 6.600 evra, a na osnovu Zakona o hipoteci prodaje je Eurobanka AD Beograd. Licitacija je zakazana za 16. decembar u prostorijama te banke u Beogradu. Ista banka na prodaju nudi porodičnu kuću s pomoćnom zgradom i zemljištem u Kljajićevu po početnoj ceni od 6.871 evra. Kuća ima 97 kvadrata, dve pomoćne zgrade, pet ari zemljišta uz zgradu, njivu 4. klase od jedan ar i 17 kvadratnih metara. Za datum javne prodaje potrebno je pozvati banku.

Ista banka, takođe po Zakonu o hipoteci, nudi i porodičnu stambenu zgradu u Srpskom Miletiću, opština Odžaci, po početnoj ceni od 8.900 evra, a aukcija je takođe 16. decembra. Kuća ima u gabaritu 151 kvadratni metar i dve pomoćne zgrade, jedna od 155 kvadratnih metara, a druga od 13. Uz kuću je zemljište od 500 kvadrata i njiva 1. klase od 347 kvadratnih metara.

Za porodičnu kuću u Vršcu, koju 15. decembra na prodaju ponudi Adiko banka Beograd, početna cena je 12.325 evra. Kuća ima i dve pomoćne zgrade i nalazi se u katastarskoj opštini Veliko Središte. OTP banka 20. decembra po početnoj ceni od 17.601 evro prodaje kuću u Magliću, opština Bački Petrovac. Reč je o porodičnoj stambenoj zgradi s poslovnim prostorom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar