Srbija dobija još 250.000 kvadrata komercijalnog prostora – Novi projekti i brendovi stižu na srpsko ritejl tržište

Srbija doživljava evoluciju tržnih centara i maloprodaje, što je izazvalo bum na ovom tržištu, gde se očekuje se da u narednom periodu bude izgrađeno još oko 250.000 kvadrata komercijalnog prostora, rečeno je na 4. srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture "Razvoj budućnosti".

Učesnici konferencije su rekli da je naša zemlja u fazi ekspanzije u izgradnji te vrste komercijalnog prostora, da će se uskoro videti mnogi novi projekti, kao i da će doći veliki broj novih brendova.

Nebojša Nešovanović iz Društva procenitelja Srbije rekao je da imamo veliki razvoj maloprodajnih parkova i da su do skoro zakupci čekali u redu za slobodan prostor i plaćali najviše cene u regionu.

- Tržište se menja iz tržišta zakupodavaca u tržište zakupaca. Zatim, tu je e-trgovina, kao nova navika potrošača, kao i milenijalci koji takođe menjaju tržište i njegov koncept. Tržni centri zato imaju sve više zabavnih sadržaja, a manje trgovine - rekao je Nešovanović.

Generalna direktorka kompanije Novaston Asset Management Mia Zečević rekla je da je taj bum u izgradnji šoping prostora naročito prisutan u Srbiji, kao i da je trenutno fokus na projektu izgradnje BW Galerije koja će imati oko 92.000 kvadrata, u okviru projekta Beograd na vodi. Ona je navela da se pregled tržišta dosta promenio u poslednje tri godine, kada su ušli NEPI i IKEA.

Istakla je da je kompletno srpsko tržište nekretnina u "bumu" za koji se pretpostavlja da će trajati bar još dve ili tri godine i da će se onda videti da li je došlo do zasićenja.

- Trenutno imate situaciju da 40 maloprodajnih projekata već postoji u Srbiji, mislim na moderne ritejl parkove i šoping centre, što je oko 220.000 izgrađenih kvadrata. Još sa Ada Molom, Beogradom na vodi i IPM projektom u vlasništvu MPC, to će biti još dodatnih 180.000 kvadrata u naredne dve godine, a sve ukupno još oko 250.000 kvadrata - navela je Zečević.

Prema njenim rečima, cena zakupa u šoping centrima se u Beogradu kreće između 23 i 24 EUR po kvadratu, a u ritejl parkovima u Srbiji između 9 i 10 EUR po kvadratu.

Navela je da za svaki moderan šoping centar treba uložiti najmanje 80 mil EUR.

Direktor za transakcije i portfolio menadžment u Poseidon grupi zadužena za ritejl parkove u Srbiji, Ivana Rajković, navodi da je Srbija trenutno u fazi velike ekspanzije što se tiče ritejl projekata u zemlji i da "nam sledi jedno uzbudljivo razdoblje" koje će popuniti veliki broj novih projekata.

- Mnogo novih brendova dolazi na tržište i nadam se da mi možemo zajedno sa našom konkurencijom da ispratimo sve te trendove. U Hrvatskoj više nema ekspanzije ritejl parkova, pošto je sada u fazi konsolidacije tog tržišta - dodala je Rajković.

Ona je napomenula da je građevinsku dozvolu lakše dobiti po mestima u Srbiji, nego u Beogradu, jer lokalne samoupave manjih mesta jedva dočekaju nove investitore, a pogotovo internacionalne.

Direktor operacija u kompaniji Immofinanz Srbija, Joško Piteša, rekao je da planiraju dalje širenje investicija u regionu, kao i da trenutno imaju 80 lokacija u devet zemalja.

Najavio je da će 1. marta u Sremskoj Mitrovici biti postavljen kamen temeljac za deseti STOP SHOP ritejl park u Srbiji, koji će biti otvoren 22. avgusta. Vrednost investicije je 350 mil EUR, a park će imati oko 7.000 kvadrata i 300 parking mesta.

- Mi uglavnom u Srbiji imamo jako pozitivna iskustva i mogu reći da je Srbija jedan od ključnih segmenata što se tiče našeg koncepta i daljeg stvaranja. Pozitivno smo iznenađeni i prijemom lokalnih uprava i mogućnostima za investiciju i ekspanziju. Trenutno razmatramo lokacije na jugu Srbije - kaže Piteša.

On je napomenuo da je strategija Immofinanza da uvek ide u manja mesta, gde nema konkurencije, i da tamo stvara dodatnu vrednost.

Nove lokacije i za Lidl

Lidl je u Srbiji, koja je prva zemlja van EU u kojoj posluje, odlično dočekan i nastaviće da razvija objekte na svojim lokacijima, a moguće je da će u Beogradu, Nišu i Novom Sadu ući u zakup još nekih objekata, rekla je Ana Petrović, rukovodilac nekretnina u Lidlu, na panelu o maloprodajnim parkovima u okviru konferencije o nekretninama i infrastrukturi koja se održava u Beogradu.

Ona je navela da Lidl u Srbiji ima promet iznad očekivanja, što daje na vrednosti lokacijama na kojima ova kompanija ima prodavnice.

Lidl će nastaviti da se širi u Srbiji, najavila je Petrović, i to na lokacijama koje su za to pripremane nekoliko godina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar