Srbi sve manje kupuju stanove

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević kaže da je glavni uzrok padu tražnje za stanovima kampanja da će cene nekretnina da padaju i da je svetska kriza.

U Srbiji je od 2008. godine do sada opala tražnja za nekretninama za oko 50 odsto, izjavio je predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević ističući da je to najveći problem srpskog tržišta nekretnina i da je na takvo stanje, pored ekonomskih faktora, dosta uticao i neodgovarajući odnos države prema tom tržištu.

U tom periodu je, takođe, promet nekretnina opao između 30 i 40 odsto, uprkos tome što su značajnije pale cene, rekao je Đorđević.
On je kazao da pored posledica svetske ekonomske krize, koja je eskalirala 2008. godine, mala platežna mogućnost građana Srbije da kupuju stanove na kredit nije glavni već sekundarni razog sve manje tražnje.

- Na tržištu nekretnina je najveći problem snižena tražnja koju je prouzrokovala kampanja koja već duže traje u našem društvu - da će cene nekretnina da padaju, da je svetska kriza i drugo. Sa druge strane, zbog relativnog povećanja kamata na oročene uloge, na primer od 2009. do 2012. godine devizna oročena štednja je rasla, između 600 i 700 miliona evra godišnje – istakao je Đorđević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar