Spomenik ruglo zbog greške urbanista

Novi Sad - Gradski čelnici su pokrenuli istragu u Upravi za urbanizam i ostalim službama koje su imale i najdalje veze sa nadogradnjom zgrade na uglu Futoške i Bulevara oslobođenja. Provera treba da razjasni zbog čijeg propusta je data dozvola da na trospratnici zaštićenoj kao spomenik arhitekture nikne stakleno-metalna konstrukcija, koja izgledom drastično odudara od okoline.

Čim su građevinci skinuli zastore sa zgrade, urbanisti, arhitekte i zaštitari bili su zaprepašćeni novim rešenjem, a Novosađani su je gotovo odmah nazvali „Monstrum”. Pošto negativne reakcije stručne javnosti i građana ne jenjavaju, gradski čelnici odlučili su zatraže krivce za pretvaranje ovog zdanja, zbog kojeg je pre 15 godina i Bulevar oslobođenja blago zakrivljen, u ruglo, kako piše Blic.
Kao investitor i projektant se vodi novosadska „Beton gradnja”, a firma je imala sve potrebne dozvole, uključujući i građevinsku. Dozvole su izdate nakon januara 2007. godine, kada je stupio na snagu važeći „Plan detaljne regulacije dela novog gradskog centra sverno od Futoške ulice”. U tom delu grada dozvoljena je gradnja do tri sprata sa potkrovljem, pa iz Gradske kuće insistiraju i odgovoru ko je i kako odobrio nadogradnju i nastanak skoro petospratnice. U istom regulacion planu se bliže objašnjava i kako bi estetski trebalo da izgledaju nove građevine ili dogradnja, pa je i to deo provera. Nezvanično se iz Gradske kuće može čuti i da je projekat menjan bar tri puta i da su svaki put izdavane nove dozvole.
Zaštitari ističu da zgrada nastala između dva svetska rata slovila za vredno delo moderne arhitekture, ali da je sada pretvoreno u „primer neukusa”. Procedura za dogradnju takvih dela podrazumeva saglasnost arhitekte koji je projektovao, ako je on živ, ili Društva arhitekata Novog Sada. Međutim, u Društvu arhitekata kažu da od njih takva saglasnost nikada nije zatražena, niti bi se oni složili sa ovakvim rešenjem.

I inspektori pišu izveštaj
Iz Gradske kuće je, kako saznaje „Blic”, zatraženo i od građevinskih inspektora da podnesu izveštaje o kontroli radova na uglu Futoške i Bulevara oslobođenja, s pitanjem kako je moguće da u najprometnijoj ulici u gradu nikne takva građevina, a da to niko od gradskih službenika ne primeti i ne reaguje. Zavisno od rezultata istrage, grad će preduzeti korake iz svoje nadležnosti, ali, kako nam je nezvanično rečeno, to neće promeniti sadašnji izgled zdanja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar