Španija: Svetski milijarderi se vraćaju na tržište nekretnina

Cene kuća u Španiji porasle su u martu najbržim tempom od 2007. godine. Po podacima vodećeg španskog portala za promet nekretnina, Fotocasa, prosečna cena kuće u martu ove godine je iznosila 1.627 evra, što je 0,5 odsto viša cena u odnosu na isti mesec 2015.

Cene kuća na Iberijskom poluostrvu zabeležile su historijski najviši nivo u aprilu 2007. kada je stambeni kvadrat u proseku koštao 2.952 evra. Od tada su cene u proseku pale za 45 odsto.

Interesantan je podatak da je tokom prvog kvartala 2016. snažno, za 21,4 odsto, porasla prodaja postojećih kuća dok je prodaja novosagrađenih domova zabeležila pad od 0,2 odsto u poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine.

Kako navodi španski portal za nekretnine, najskuplje su kuće u pokrajini Baskiji sa prosečnom cenom od 2.736 evra po kvadratu, sledi Madrid (2.225 evra) i Katalonija (2.064 evra/m2).

Najpristupačniji region je Kastilja – La Manča sa prosečnom cenom od 1.050 evra po kvadratu, zatim Estremadura (1.088 evra) i Mursija gde kvadrat kuće u proseku košta 1.143 evra.

Svetski milijarderi se vraćaju u Španiju

Carlos Slim, četvrti najbogatiji čovek u svetu, usmerio je deo svojih investicija na špansko tržište, pridruživši se svojim kolegama po bogatstvu Bill Gatesu i George Sorosu koji su već uložili u Španiju.

Investicije meksičkog milijardera kulminirale su kupovinom najveće španske građevinske kompanije “Fomento de Construcciones & Contratas”.

“Kada je Slim počeo ulagati na špansko tržište, cene nekretnina su bile na najnižem nivou. Sada je vreme njihovog oporavka” rekao je za Bloomberg profesor finansijskog menadžmenta Carles Vergara.

Oporavak španske ekonomije otvorio je nove mogućnosti za investiranje na tržište nekretnina.

Po podacima PwC, Madrid je prošle godine bio peti po redu grad u Evropi po obimu transakcija, vrednih 5 milijardi evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar