Španija: Cene nekretnina porasle treći kvartal uzastopno

Prosečna cena stambenih nekretnina u Španiji porasla je u drugom tromesečju 0,8 odsto, u poređenju sa istim preiodom prethodne godine.

Iako rast nije izražen kao u prvom kvartalu ove godine kada su cene rasle po stopi 1,4 odsto na godišnjem nivou, značajno je što cene rastu treći kvartal uzastopno.

Uprkos tome cene nekretnina su još uvek 40,9 odsto niže od svog vrhunca pre početka globalne finansijske krize 2008. godin, objavila je vodeća španska konsalting kompanija za nekretnine “Tinsa”.

Kompanija Tinsa naglašava da je po prvi put od 2008. zabeležen rast cena u Valensiji i Ekstremaduri.

Najsnažniji rast cene beleže Katalonija, 6,8 odsto, Madrid 5,4 odsto i Kanarska ostrva gde su cene u drugom kvartalu u proseku porasle 3,6 odsto.

Nasuprot tome, Aragon je, sa padom cena stambenih nekretnina od 5,2 odsto, regija koja beleži najveći pad cena na godišnjem nivou.

Pad cena starijih kuća

I dok cene novih kuća i stanova rastu, kvadrat kuće starije godine izgradnje (drugi vlasnik) pao je periodu april-jun 2016 u proseku 1,4 odsto, na 1,531 evro.

Međutim u regionu Madrida, Kanarskih i Balearskih ostrva, te u Andaluziji cene su porasle od 0,1 odsto u Madridu, do 0,7 odsto na Balearskim ostrvima.

Baskija je i dalje najskuplji region, sa prosečnom cenom kuće od 2.844 evra po kvadratu. Sledi Madrid u kojem kvadrat kuće u proseku košta 2.349 evra, zatim Barselona (2.131 evra po kvadratu).

Najjeftiniji kvadrati su u Toledadu (809 evra) zatim u Siudad Realu, gde prosečna cena kuće (drugi vlasnik) iznosi 855 evra po metru kvadratnom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar