Socijalni stanovi tek za godinu dana

Socijalni stanovi u Kisačkoj 55, čiju izgradnju finansira Grad Novi Sad, biće useljivi tek za godinu dana, jer će izgradnja početi u decembru.

Budući da je Republička komisija prošle nedelje potvrdila da je "Gat" najbolji ponuđač, direktor Stambene agencije grada Ratko Rogan kaže da će sutra sa ovom firmom biti potpisan ugovor o izgradnji.

"Poslate su bankarske garancije poslovnoj banci firme 'Gat' na proveru i nije još uvek dobijen odgovor, te ugovor nije potpisan danas kako je trebalo, ali očekujem da će to biti sutra", kaže on. Kako navodi, nakon potpisivanja ugovora, u roku od petnaest dana, izvođač treba da otpočne radove. "Od dana potpisivanja ugovora, godinu dana je rok za izgradnju, što znači da 26. novembra sledeće godine zgrada treba da je gotova".

Konkurs za stanove još nije raspisan, jer nije donesena Uredba Vlade, ali na osnovu ankete, više od 600 porodica je zainteresovano. "Nakon te Uredbe, napraviće se Stambena komisija koja će imati pravilnik, znaće se na koji način se boduje i onda će se prijavljeni rangirati", dodaje Rogan.

Stanovi koji će se graditi Novosađanima prodavaće se na kredit pod povoljnijim i neprofitnim cenama, što znači da Stambena agencija ne sme ostvariti zaradu od njihove prodaje. Jedan od uslova za dobijanje stana jeste da porodica koja konkuriše mora biti kreditno sposobna, kako bi bila u mogućnosti da otplaćuje kredit, jer je ideja da novac od rata ide u izgradnju novih stanova.

Koja će cena stanova biti, znaće se kad se završi izgradnja.

Podsetimo da je gradnja trebalo da počne prvo u junu, pa u avgustu, ali je odložena zbog greške u konkursnoj dokumentaciji. Prethodno je u postupku javne nabavke posao izgradnje dobilo preduzeće "Gat", ali se drugi učesnik na tenderu, firma "Best izgradanja", žalio Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača, smatrajući da je trebalo da bude u prednosti zbog jeftinije ponude, te je početak izgradnje iz tog razloga odložen. Međutim, nakon ponovljenog tendera, preduzeće "Gat" je ipak dobilo da gradi socijalne stanove.

Za 35 budućih socijalnih stanova u Kisačkoj 55 moći će da konkurišu višečlane porodice i socijalno najugroženiji Novosađani.

Suinvestitor je JP "Poslovni prostor", tako da će u prizemlju biti izgrađena i tri lokala, dok će se u prizemlju nalaziti i tri stana za osobe sa invaliditetom. Izgradnja solidarnih stanova predviđena je na još jednoj lokaciji u gradu, u ulici Momčila Tapavice na Novom naselju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar