Socijalni stanovi na dugom čekanju

U Valjevu je izgleda lakše sazidati stambenu zgradu nego podeliti ključeve budućim stanarima, socijalno ugroženima i izbeglima

Prošlog četvrtka, najavljeno je da će, osam meseci nakon što je završena prva od tri planirane višespratnice u naselju „Sretan Dudić“, koje se grade sredstvima UN Habitata, u nju konačno biti useljene 24 porodice izbeglica i socijalno ugroženih. Međutim, najavljena svečanost uručenja ključeva odložena je na neodređeno vreme. Da zabuna bude veća, na adrese budućih stanara pomenute zgrade počeli su da stižu računi za taksu na električna brojila i televizijsku pretplatu.

Kako je za „Politiku” objasnio direktor Opštinske stambene agencije Dragan Branković, izgradnja višespratnice u naselju „Sreten Dudić“, kao i zgrade u Novom naselju sa 11 stanova, poverena je preduzeću „Građevinar“ koje je ugovorom obavezano da će poslednju tranšu za obavljene poslove dobiti kada bude izvršen tehnički prijem oba objekta. Međutim, kako zgrada u Novom naselju još nije povezana na električno napajanje, nije moguće obaviti tehnički prijem. Inače, za obezbeđenje infrastrukture zadužena je pomenuta opštinska agencija i lokalna samouprava tako da vlasnik „Građevinara”, koji od njih potražuje šest miliona dinara, ne želi da preda ključeve završenih stanova.

­ Mesecima ne možemo da isplatimo 10 odsto duga izvođaču, jer je donator blokirao novac dok se ne izvrši tehnički prijem zgrada. U slučaju zgrade u Novom naselju problem je nastao jer je dovod kabla sa visokim naponom onemogućio jedan od suvlasnika obližnje parcele, što je još jedna ilustracija problema koje opština, zbog neraščišćenih svojinskih odnosa, ima sa građevinskim zemljištem u prigradskoj zoni­ kaže Branković

I dok se traga za načinom kako da se do zgrade u Novom naselju dovede električni kabl, vreme za realizaciju socijalnog programa UN Habitata neumitno curi. Do 30. jula trebalo bi da budu izgrađene tri zgrade sa ukupno 76 stanova. Ukoliko ovaj rok bude „probijen”, svi troškovi do završetka gradnje padaju na teret opštine. Ovaj slučaj, kao i rašomonijada sa oko 40 neuseljenih stanova u naselju „Milorad Pavlović“, koje je 2003. izgradila nekadašnja Direkcija za obnovu i razvoj, ukazuje na jednu čudnu pojavu u Valjevu: mnogo je lakše sazidati stambeni blok nego podeliti ključeve onima koji čekaju krov nad glavom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar