Socijalni stanovi do maja

Kikinda : Izgradnja zgrade u Bloku C2 u Kikindi, na nekadašnjem parkingu u Nemanjinoj ulici, prva od osam zgrada koliko je predviđeno projektom, napreduje predviđenom dinamikom. U objektu će biti 15 stanova i dva poslovna prostora, a do sada je završena gruba građevinska konkstrukcija.

-U toku je postavljanje krova, a uporedo se postavljaju instalacije unutar zgrade. Početi su radovi na fasadi, a zbog rebalansa buyeta tokom predstojeće zime radiće se manje nego što je planirano, zato smo redukovali dinamiku radova. Za izgradnju zgrade bio je predviđen rok od godinu dana, a sada smo sigurni da će rok biti produžen za dva, tri meseca – kaže Milorad Mandić, direktor JP Opštinska stambena agencija.

Bez obzira na sve u ovoj firmi zadovoljni su izvođačem radova i dinamikom kojom oni napreduju.

-Do maja naredne godine objekat bi u potpunosti trebalo da bude gotov. Nakon toga sledi tehnički prijem i raspodela. Očekujemo da će vrlo brzo biti gotova uredba Vlade Srbije o načinu raspodele stanova čiju je izgradnju država pomagala. Mislim da će stanovi moći da se zakupe najduže na tri godine. Vlada će odrediti kostur pod kojim kriterijumima će se oni deliti, dok će lokalne samouprave imati slobodu da ga modifikuju prema svojim potrebama. Očekujem da će neki od stanova biti podeljeni kao službeni, nekadašnji kadrovski stanovi, ukoliko opštine imaju potrebe da na taj način rešavaju probleme nedostajućih kadrova – pojašnjava naš sagovornik.

Stanovi u novoj zgradi biće jednosobni i dvosobni od 46 do 64 kvadrata, a samo dva od 15 stanova biće trosobna. Opštinska stambena agencija konkurisala je za sredstva za nekoliko projekata za istu lokaciju.

- Ima 60 stanova iz kredita Evropske banke za koji se nadamo da će biti aktuelni naredne godine. Kikindska opština ušla je u program sa 60 stanova od 1720 stanova čija gradnja je predviđena u Srbiji. Radi se o takozvanim socijalnim stanovima odnosno stanovima za porodice sa malim i srednjim primanjima. Ti stanovi moći će da se kupe po neprofitnim uslovima, uz povoljnije kamate i da se zakupljuju uz mesečnu naknadu koju će raspisati država. Stanovi koji se budu izdavali ostaće u vlasništvu lokalne samouprave.

Prema anketama ove firme postoji veliko interesovanje za ovakvim stanovima i Kikinda je ušla u uži izbor gradova u kojima će se oni i graditi. Evropska banka je odobrila kredit, a Vlada Srbije treba da odluči da li će prihvatiti da se zaduži za ovakvu vrstu stambene izgradnje.

-I u Komeserijatu za izbeglice konkurisali smo za sredstva za izgradnju 24 stana radi rešavanja stamebanog pitanja izbeglica u našoj opštini. Ovi stanovi trebalo bi da se grade ili u Bloku C2 ili u ulici Pere Segedinca – kaže Mandić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar