Skup gas koči građevince

U drugom tromesečju ove godine vrednost izvedenih građevinskih radova povećana je za 16,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Odbor Udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo, IMG i stambenu privredu obelodanio je podatke da je vrednost građevinskih radova, u prvom polugođu ove godine, povećana za 9,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu kada se pogleda angažovanje radnika na gradilištima u proseku ih je više 13,9 odsto nego u prvom tromesečju ove godine što govori da je građevinska aktivnost u Srbiji u usponu, kako piše Politika. To dovodi do zaključka da je građeviska aktivnost u Srbiji intenzivnija nego što je to bila lane u istom peirodu.

Ukoliko se pogleda struktura radova po vrstama gradnje, dolazi se do saznanja da se najveći deo odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, čak 49,5 odsto.

U tom sektoru u prvoj polovini 2008. godine ostvaren je spoljnotrgovinski suficit od 200 miliona evra. Građevinarstvo je u 2007. učestvovalo sa 7,5 odsto u bruto domaćem proizvodu, a za ovu godinu procene još nema.

Međutim, tu granu privrede prati i veliki broj teškoća, među kojima se nalaze nedovoljan obim investicija, neodgovarajuća starosna i kvalifikaciona struktura zaposlenih, „crno“ tržište radne snage, sporo prilagođavanje standarda i normativa evropskoj regulativi, nelojalna konkurencija, izuzetno visoke cene gasa.

Ljubodrag Knežević iz preduzeća Igma kaže, a prenosi Tanjug, da je rast cena gasa neprihvatljiv za građevinsku industriju. Prema njegovim rečima, najbolje je da se srpskoj vladi uputi apel kako bi se primenio novi tarifni sistem i da se omogući kupovina gasa od drugih dobavljača, pošto sada postoji samo jedan jedini dobavljač.

On je istakao da je veliki problem i nedostatak podsticaja za izvoz, jer proizvođači građevinskog materijala plaćaju sedam taksi i poreza na izvoz.

Prema Kneževićevim rečima, svetska finansijska kriza će uticati na srpski građevinski sektor jer, čak i ukoliko ne bude imala direktne posledice na Srbiju, uticaće na zemlje u koje Srbija izvozi.

Bosa Kirilov iz preduzeća Naša sloga ističe da je problem za izvoz cigala iz Srbije do sada bio visok devizni kurs, a da je sada recesija stigla u zemlje u koje se izvoze cigle iz Srbije i da su ovdašnje zalihe sve veće.

Mnogo cigala i papren gas prema mišljenju upućenih u tržište nekretnina i građevinarstvo mogu loše da deluju i na dinamiku i obim stanogradnje i građevinarstva uopšte.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar