Samo 6 dinarskih kredita za stan

Većina građana se i dalje radije zadužuje u evrima kada odluči da kupi neku nekretninu. Kamate na domaću valutu veće i menjaju se tokom otplate.

Banke su smanjile kamate na stambene kredite u dinarima ispod pet odsto, ali građani se i dalje zadužuju u evrima. Tako je, prema podacima Nacionalne korporacije, u posledne pola godine odobreno samo šest dinarskih stambenih zajmova. Kamatu od 4,9 odsto na tržištu nudi samo jedna banka, dok ostale zaračunavaju i do osam odsto godišnje. To je duplo više nego na iste pozajmice u evropskoj valuti. Uz to, rok otplate za dinarske kredite je kod većine banaka znatno kraći, odnosno od 15 do 20 godina, nego za evrozajmove. To su glavni razlozi zbog čega građani još izbegavaju pozajmicu za kupovinu stanova u domaćoj valuti.

Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, obaveza banke je da klijentu prvo ponudi kredit u dinarima, a zatim u stranoj valuti. Ali sama zakonska obaveza o ponudi nije dovoljna da se klijenti opredele za takav zajam. Kada građaninu bankar kaže koliki su kamata i rok otplate, bez obzira na to što nema deviznog rizika, on se odmah opredeljuje za stambeni kredit u evrima.

Ovu odluku donosi jer su kamate uglavnom fiksne, a kod dinarskih promenjive i zavise od belibora, naše referentne kamatne stope. Belibor se kreće od 3,50 do četiri odsto. U prethodnim vremenima s većom inflacijom, belibor je išao i do 11 odsto godišnje, što bi uz bankarsku maržu od dva odsto moglo da znači da bi kamata mogla da naraste i do 13,14 odsto godišnje! I u svetu i kod nas već duže vreme inflacija je niska, praktično nepostojeća, pa onima koji se odluče za ovakvu vrstu zajma ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će ovakve stabilne ekonomske prilike potrajati.

Narodna banka Srbije je sve učinila da se na tržištu masovnije pojave stambeni krediti pod povoljnim uslovima. To, kako navode u našoj centralnoj banci, predstavlja potvrdu dobrih rezultata monetarne politike, kao i makroekonomske stabilizacije zemlje.

- Sa sniženjem referentne kamatne stope NBS i održavanjem inflacije na niskom i stabilnom nivou, došlo je i do bitnog snižavanja kamatnih stopa na dinarske kredite banaka, čiji se nivo postepeno približava nivou kamatnih stopa u zemljama u okruženju i EU. Pritom, stambeni dinarski krediti, bez valutne indeksacije za većinu stanovništva čija su primanja u dinarima, znači i eliminaciju valutnog rizika koji može bitno da utiče na otplatu kredita, s obzirom na to da je promene međuvalutnih odnosa u dugom roku gotovo nemoguće predvideti - ističu u NBS.

VEĆA ŠTEDNjA, POVOLjNIJI USLOVI

Kada štednja u dinarima, kako kažu bankari, bude veća, biće još povoljniji uslovi za stambene kredite. Inflacija je niska, a devizni kurs relativno stabilan. Uz to, kamate na dinarsku štednju su veće nego na evre, što može da utiče na veće depozite u domaćoj valuti. Očekuje se da će rast dinarskih izvora banaka, u narednom periodu, omogućiti raznovrsniju ponudu, ali i nastavak pada cene dinarskih kredita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar