Samo 1,5 odsto dužnika u francima prihvatilo modele otplate NBS

U NKOSK je do sada stiglo 300 zahteva građana zaduženih u švajcarskim francima, da im se, primenom nekog od modela koje je propisala NBS, olakša otplata rata.

"Prošlo je mesec dana od kako banke dostavljaju zahteve u vezi primene odluke NBS za korisnike kredita u švajcarcima. Primili smo i obradili do sada ukupno 300 zahteva građana", izjavila je vršilac dužnosti direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Maja Kosovčević.

Kako je navela, prvi uzorak pokazuje da su građani podjednako zainteresovani za sva četiri modela.

U početku, kako je kazala, veći broj građana je bio zainteresovan za konverziju i prelazak u evro, ali je sada sve više onih koji su zainteresovani za model umanjenja mesečne rate za 20 odsto i za umanjenje kamate za jedan procentni poen.

Kosovčević je podsetila da je NKOSK, one koji se odlučuju da primene neki od ponuđenih modela, oslobodila svih dodatnih troškova i savetovala građane da odaberu jedan od četiri modela.

"Naš savet je da preuzmu ponude banaka i razmotre pogodnosti koje su propisane odlukom NBS, a pored toga neke banke nude i dodatne pogodnosti. Trebalo bi da sve to sagledaju i da se odluče za model koji im u ovom momentu najviše odgovara", rekla je Kosovčevićeva.

NBS je propisala da se zaduženima u švajcarskoj valuti ponude četiri modela.

Prvi je konverzija duga po kreditima u švajcarskim francima u evro, po kursu povoljnijem za pet odsto, uz dalju primenu kamate koju banka primenjuje za zajmove indeksirane u evrima.

Drugi model je konverzija zajmova uzetih u "švajcarcima" u evro, uz snižavanje kamate koju banka primenjuje na kredite u evrima za jedan procentni poen na godišnjem nivou, pri čemu ona ne može biti niža od tri odsto.

Treći model je da kredit ostane u švajcarskim francima, ali da se kamata na godišnjem nivou snizi za jedan procentni poen, pri čemu ne može biti niža od tri odsto.

Za sva tri modela predviđena je mogućnost produženja roka otplate na zahtev klijenta, a najduže za pet godina.

Četvrti model NBS je da kredit ostane u "švajcarcima", ali se iznos rate snižava za 20 odsto od ugovorenog iznosa u periodu od tri godine od dana zaključenja aneksa ugovora. Ukupan iznos za koji su rate smanjene otplaćuje se u 12 mesečnih rata u dodatnih godinu dana nakon isteka prvobitnog roka dospeća kredita.

U Srbiji postoji 21.000 stambenih kredita u švajcarcima, sa prosečnom mesečnom ratom koja je u trenutku podizanja kredita iznosila oko 300 evra, a koja, u ovom trenutku sa porastom vrednosti franka iznosi 450 evra, navodi Efektiva.

To znači da je tek 1,5 odsto svih dužnika pristalo na neki od predloženih modela.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar