Sad struja koči građevinske dozvole

Investitori se žale da se novi Zakon o energetici kosi sa nedavno usvojenim propisom o izgradnji. Veći broj procedura i više vremena za odobrenja.

Pravna sigurnost ulagača smanjena još Zakon o planiranju i izgradnji, koji predviđa brže izdavanje građevinskih dozvola, nije pošteno ni zaživeo, a zakon o energetici bi sve to mogao da ugrozi. Investitori ističu da novi propis o energetici ne samo da povećava broj procedura i vreme za dobijanje odobrenja za gradnju, već je smanjena i sigurnost ulagača.

Dva zakona - energetski i građevinski se potiru. Tek usvojeni zakon o planiranju i izgradnji ne traži odobrenje za priključak na strujnu mrežu, dok je ta dozvola u novom propisu u oblasti energetike neminovna.

Predlog zakona o energetici, koji bi trebalo da se izglasa u Skupštini u ponedeljak, kako kažu u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj USAID, poništava pozitivne pomake koji su Zakonom o planiranju i izgradnji već napravljeni.

- Pravna sigurnost investitora bi u takvoj situaciji bila ugrožena - misle u ovoj agenciji. - U Predlogu zakona o energetici se insistira na aktu o odobrenju za priključenje na mrežu koji Zakon o planiranju i izgradnji ne predviđa.

Problem je i što zakon predviđa da tek kada dobije građevinsku dozvolu, ulagač saznaje uslove i troškove priključenja na strujnu mrežu.

- Parametri kao što su mesto priključenja na sistem, način i tehnički uslovi priključenja, odobrena snaga, mesto i način merenja energije i rok za priključenje, moraju investitoru da budu poznati unapred - dodaju u USAID.

Zakonu iz Ministarstva građevine investitori su se obradovali jer je predvideo uvođenje jednošalterskog sistema za izdavanje dozvola i ukidanje nekih odobrenja.

- Samo ukidanje lokacijske dozvole omogućava investitorima da mnogo brže prođu kroz ceo proces ispunjenja uslova za građevinsku dozvolu i daje im vremena da reše imovinsko-pravne odnose tek pred samu aplikaciju za građevinsku dozvolu - kaže Ana Brnabić iz Srpskog udruženja za energiju vetra. - Mora se voditi računa da Zakon o energetici bude usklađen sa stvarno naprednim rešenjima onog o planiranju i izgradnji.

NIJE PET, VEĆ 30 DANA

ENERGETSKI zakonski okvir produžava i vremenski period potreban da se dobije odobrenje za priključenje od strane elektrodistribucije, koji je 30 dana. Za priključenje u dodatnom roku određen je period 15 dana i to nakon ispunjenja svih uslova, koji uključuju da investitor dostavi operatoru ugovor o snabdevanju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar