Rusi žele da grade kargo-centar na aerodromu “Nikola Tesla”

Ministar infrastrukture Velimir Ilić izjavio je da je moskovski aerodrom "Šeremetjevo" dostavio ponudu za izgradnja kargo-centra na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ali i da je na Vladi Srbije da donese konačnu odluku.

"Imamo dobru ponudu Rusa, koji žele da budu strateški partneri u izgradnji kargo-centra u Beogradu", rekao je Ilić za "Novosti" dodavši da bi gradnja mogla da počne naredne godine.

Prema Ilićevim rečima, ruska ponuda trebalo bi da se razmotri odmah posle Nove godine.
"Sve može da se reguliše medjudržavnim sporazumom. Pripremam informaciju za Vladu i o tome ćemo uskoro razgovarati. Rusi žele da učestvuju bilo kao većinski ili manjinski vlasnici budućeg kargo-centra, a naravno sve zavisi od odluke Vlade Srbije", kazao je Ilić.

On je naveo da bi vrednost radova zavisila od varijante za koju se Vlada opredeli i da "sve zavisi od toga da li će se projekat realizovati odjednom ili u fazama".
"U 'igri' je, kao prva faza, površina od 18 hektara, a ukupno kargo-centar će se prostirati na oko sto hektara. Pitanje je, dakle, da li ćemo projekat realizovati odjednom, ili u dva koraka", rekao je Ilić.

"Novosti" podsećaju da se "priča" o kargo-centru i američkoj kompaniji "Dajnkorp", koja je pobedila na tenderu, završila prošle godine. Ugovor nije potpisan, jer su Amerikanci odustali, navodno zbog promene vlasničke strukture u ovoj kompaniji, a bilo je planirano da se formira zajedničko preduzeće u koje bi strani investitor uneo 60,6 miliona dolara za izgradnju, a beogradski aerodrom zemljište, navodi list.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar