REŠAVAJU SE STAMBENI PROBLEMI PROGNANIKA: Ključ za 400 izbeglih porodica

Za protekle dve godine, u Srbiji su krov nad glavom dobile 1.283 izbegličke porodice, a do kraja godine ključevi će biti uručeni još oko 400 porodica. Do 2020. godine trajno stambeno rešenje dobiće gotovo 6.000 porodica. Neki od njih odlučili su se za pakete građevinskog materijala, drugi grade montažne kuće, a ostalima su obezbeđena seoska domaćinstva ili novi stanovi, a sve to u okviru Regionalnog stambenog programa, finansiranog sredstvima stranih donatora.

05-stanovi_620x0

O stanju na terenu, problemima s kojima se suočavaju i kako ih rešavaju, urađenom i planovima za naredni period govorilo se na skupu poverenika za izbeglice u Kladovu, koji se završava danas.

Organizator je Komesarijat za izbeglice, koji je okupio više od 400 predstavnika lokalnih samouprava, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i predstavnika iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

- Trudimo se da sve radimo najbolje i najbrže što možemo. Ovaj narod je toliko dugo čekao, a i sada nam je vreme najveći neprijatelj. Novac je obezbeđen, i samo od administrativnih procedura zavisi kada će se preostale porodice useliti u svoje domove - rekao je novinarima Vladimir Cucić, komesar za izbeglice. - Najviše vremena odlazi na javne nabavke, žalbe, ponavljanja postupaka nabavke... Od trenutka kada se dogovorimo sa lokalnom samoupravom o zidanju zgrade, prođu dve godine do kamena temeljca, a gradnja posle ide brzo.

Cucić je najavio da će oko Nove godine biti useljena prva zgrada u Beogradu, u naselju Ovča, sa 230 stanova, kao i da će uskoro početi gradnja stanova u zemunskom naselju Kamendin. Srbija je jedna od zemalja učesnica Regionalnog stambenog programa, pored Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Najveći donator je Evropska unija, a potom SAD, i pojedinačno Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska... Fondom upravlja Razvojna banka Saveta Evrope, a najveći deo sredstava, prema broju prognanih, pripada Srbiji. Domaći partner u ovom poslu je Komesarijat za izbeglice, a deo sredstava obezbeđuju i lokalne samouprave u kojima se zidaju zgrade i to kroz zemljište i potrebne dozvole.

PROGRAM ZA TRAJNO ZBRINjAVANjE

Cilj regionalnog programa je trajno zbrinjavanje 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od čega je 16.780 porodica, sa 45.000 članova, u Srbiji. Vrednost programa je 583 miliona evra, a sredstva su prikupljena na donatorskoj konferenciji, a počela su da pristižu 2014. godine. Srbiji pripadaju 302 miliona evra ovih sredstava, a učešće iz nacionalnog i lokalnih budžeta je 33 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “REŠAVAJU SE STAMBENI PROBLEMI PROGNANIKA: Ključ za 400 izbeglih porodica”

  1. Dragan says:

    Ja bi se licno hvalio ovakvim rezultatima da su te stanove i kuce gradili u onim mestima odakle su ti ljudi proterani, da se vrate na dedovska ognjista a ovako ocistise oni srbe i preko drine i sa kosova a sve preko donatorskih agencija , jos ovo ispade i jako humana akcija…..

Ostavi komentar