Republika Srpska: Rast cene usporio prodaju novih stanova

Veliko interesovanje za nove stanove u Srpskoj splasnulo je u prvom kvartalu ove godine, a jedan od uzroka su i cene koje su počele značajno da rastu krajem 2016. godine.

Najnovija statistika pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine prodato 206 novih stanova, što je 19,2 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Podaci su još nepovoljniji za firme koje se bave stanogradnjom ako se uzme u obzir da je broj prodatih novih stanova u prvom kvartalu ove godine manji za 42,3 odsto u odnosu na prosečan broj prodatih sanova u 2016. godini.

Cene novih stanova padale su tokom prva tri tromesečja 2016. godine da bi u četvrtom krenule uzlaznom putanjom za 6,7 odsto, a taj trend nastavljen je i na početku 2017. godine. Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je prosečna cena prodatih novih stanova u prvom tromesečju viša 15,1 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

U preduzećima koja se bave stanogradnjom ističu da je poskupljenje novih stanova uticalo i na pad prodaje, ali i da je prvi kvartal tradicionalno loš za tržište nekretnina, a posebno se to odnosi na prodaju novih stanova.

“Novi stanovi se najviše prodaju u Banjaluci i padu su sigurno doprinele druge lokalne zajednice. Ne znam koliko je statistika tačna i pouzdana, ali mi očekujemo i dalje veliko interesovanje građana za nove stanove. Prvi kvartal je uvijek najlošiji i zato su podaci logični. Cene stanova su dosta varijabilne i mislim da je smešno da se kreću u rasponu od 1.500 pa skoro do 3.000 KM. Vlasnici pojedinih zgrada drže cene dosta visoko”, rekao je vlasnik građevinske firme “Aragosta invest” iz Banjaluke Veljko Jarić.

Najveći broj kupaca novih stanova su ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

“Mnogi od njih kupuju stanove i izdaju ih. Na taj način solidno zarađuju, a i novac im je sigurniji ako ih ulože u nekretnine. Pored njih i mladi bračni parovi, koji imaju koliko-toliko siguran posao, uzimaju kredite Investiciono-razvojne banke i na taj način rešavaju stambeno pitanje”, naveo je Jarić i dodao da neće doći do rasta cene stanova, jer to ne dozvoljava ekonomska situacija u kojoj se nalazi RS.

Istog mišljenje ima i vlasnik građevinske firme “Ekvator” iz Banjaluke Đoko Davidović, koji ističe da se statistički trendovi ne primete u Banjaluci.

“Verovatno je reč o drugim gradovima. U Banjaluci cveta prodaja iako su cene novih stanova najviše”, rekao je Davidović i naveo da se uzroci visokih cena stambenih kvadrata nalaze u skupom zemljištu i visokim troškovima infrastrukture i taksama.

Statistika pokazuje da je i vrednost građevinskih radova realizovanih u prvom kvartalu ove godine pala za 6,5 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Na pad je najviše uticala niskogradnja, gde je minus bio 9,2 odsto, dok je visokogradnja zabeležila pad od 1,1 odsto. Vlasnik firme “Binis beton” iz Banjaluke Borko Radinković ističe da su loši vremenski uslovi glavni krivac za pad vrednosti građevinskih radova.

“Situacija će se popraviti u drugom i trećem kvartalu, ali će verovatno ponovo u četvrtom biti zabeležen pad”, rekao je Radinković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar