Rendgen pluća i test na HIV za stambeni kredit

Banke u zavisnosti od tražene sume i starosti pacijenta traže analizu urina, ultrazvuk stomaka, EKG, detaljne preglede pluća i srca, čak i test na HIV

Glavni uslov za dobijanje stambenog kredita u velikom broju banaka nije samo platežna sposobnost klijenta, već i njegovo zdravstveno stanje! Da bi banka dozvolila pozajmicu, klijenti često moraju da budu u formi kao za nastup na Olimpijadi.

Među gomilom zdravstvenih provera standardne su analize krvi i urina i internistički pregled. U zavisnosti od starosti klijenta i visine željenog kredita, međutim, traže se i EKG, ultrazvuk stomaka, ergometrija, rendgen srca i pluća, čak i test na HIV.

Životno osiguranje

Da bi odobrile stambeni kredit, banke traže od klijenta ugovor o osiguranju života, kao sredstvo obezbeđenja. Tako banke u slučaju smrti klijenta obezbeđuju dalju otplatu kredita. A ugovore o životnom osiguranju sa klijentima sklapaju osiguravajuće kuće, koje i postavljaju svoje uslove.

Gordana Marinković, savetnica generalne direktorke za životna osiguranja kompanije „Dunav osiguranje", objašnjava da se ugovori sa klijentima sklapaju na osnovu starosti, zanimanja, opšteg zdravstvenog stanja, uvida u lekarsku dokumentaciju i visine traženog kredita.

- Ukoliko klijent ima do 50 godina, visina kredita ne prelazi 30.000 evra, a zdravstveno stanje klijenta iz upitnika koji je popunio je dobro, lekarski pregled nije neophodan. Ako isti klijent uzima kredit do 60.000 evra, predviđen je osnovni zdravstveni pregled, ali za veće sume obavezna je detaljna provera zdravlja. Za klijente starije od 50 godina, koji uzimaju više od 30.000 evra, takođe je obavezan detaljan pregled, a za kredit od 20.000 do 30.000 evra osnovne analize - kaže Marinkovićeva.

Biljana Penić, direktor sektora za preuzimanje rizika u direkciji za osiguranje života „Delta Đenerali osiguranja", ističe da lekarski pregledi zavise od visine osigurane sume, ali i starosti osiguranika.

- Za iznos veći od 40.000 evra ide se na osnovni lekarski pregled koji podrazumeva laboratorijsku analizu krvi i urina. Ukoliko je osigurana suma veća od 70.000 evra, rade se još i ultrazvuk abdomena, ergometrija, eho srca ili rendgen srca i pluća, i slično. Takođe, muškarac od 30 godina sa osiguranom sumom od, recimo, 50.000 evra, ide na drugačiji pregled od muškarca koji ima 50 godina i uzima kredit od 150.000 evra - ističe Penićeva.

Provera triglicerida

U „Viner štediše osiguranju" kažu da pregled može da obuhvati i proveru triglicerida u krvi.

- Od visine kredita zavisi i pregled koji treba obaviti. Tako se, recimo, za iznose veće od 80.000 evra radi EKG i laboratorija u koju spada provera triglicerida, holesterola, test na HIV virus, gama GT i slično. Osnovni lekarski pregled, odnosno odlazak kod interniste, neophodan je za sume od 40.000 do 80.000 evra. Međutim, postoje i izuzeci, pa ako je osiguranik stariji od 50 godina, a osigurana suma veća od 20.000 evra, takođe se traže lekarski pregledi - ističu u „Viner štediše" i dodaju da klijenti mogu sami odlučiti gde će obaviti pregled.

Kompletan pregled i do 30.000

Direktor sektora za preuzimanje rizika u direkciji za osiguranje života u „Delta Đenerali osiguranju" Biljana Penić ističe da lekarski pregled zakazuje osiguravajuća kuća.

- Klijent može odabrati jednu od nekoliko zdravstvenih ustanova sa kojima sarađujemo - navodi Penićeva.

Savetnica generalne direktorke za životna osiguranja kompanije „Dunav osiguranje" Gordana Marinković kaže da osiguranik dobija listu pregleda koje treba da obavi, a da sam bira zdravstvenu ustanovu.

- Klijent snosi troškove pregleda, a cene variraju u zavisnosti od lekarske ustanove i kreću se i do 30.000 dinara - ističe Marinkovićeva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar