REČ STRUČNjAKA: Uvek se isplati uložiti u dobru izolaciju u stanu

Često se govori o neracionalnom korišćenju energije koju svakodnevno rasipamo za grejanje ili hlađenje prostora u kojem živimo ili radimo. Ovo predstavlja gorući problem, kako sa ekonomskog, tako i sa stanovišta čuvanja životne sredine.

Koliko smo zaista spremni da učinimo kako bismo počeli da trošimo manje a svrsishodnije?

Naravno, ovde nije cilj da leti bude pakleno vruće, a zimi sibirski hladno, već da se unapređivanjem pojedinih pozicija u našim domovima osećamo prijatno i ugodno, a da trošimo znatno manje.

Više od 80 odsto objekata u Srbiji nema nikakvu ili ima neadekvatnu toplotnu izolaciju. Ovo nas primorava da grejne ili rashladne uređaje koristimo duže i češće nego što bi to bio slučaj da je izolacija optimalna.

U poslednje vreme svest o ovoj problematici se u značajnoj meri podiže, ali čini se i dalje nedovoljno da bi se primetili značajni rezultati. Jedan od načina za primenu standarda u ovoj oblasti je i Zakon o energetskoj efikasnosti objekata koji se poslednje tri godine primenjuje na sve novoprojektovane i novoizgrađene objekte u našoj zemlji, pa se na ovom polju situacija popravlja.

Ovo znači da su preduzete mere da se spreči nepotrebno gubljenje energije kako kroz prozore, tako i kroz zidove i krov objekta. Inicijalni troškovi izgradnje energetski efikasnih objekata su viši, ali se vrlo brzo isplaćuju u toku eksploatacije. Zato je sve češći slučaj da objekti više klase energetske efikasnosti imaju veću cenu od onih iste površine i strukture, čiji je razred energetske efikasnosti niži.

Problem ostaju objekti koji su izgrađeni pre stupanja na snagu ove zakonske regulative.

Iako toplotna izolacija nije jedini faktor koji utiče na energetsku efikasnost nekog objekta, nju je možda najjednostavnije promeniti. Pored izolacije, mnogo toga zavisi od načina i izvora grejanja (daljinsko grejanje, fosilna goriva, obnovljivi izvori energije).

Postavljanjem novih prozora sa vakuumskim stakloapaketima i ramovima sa termičkim prekidima, mogu se smanjiti gubici toplotne energije gotovo za 50 odsto. Ukoliko niste u mogućnosti da preduzmete ovakvu intervenciju, u manjoj meri mogu pomoći dihtung - trake koje se postavljaju po obodu krila prozora i smanjuju neželjeno strujanje vazduha.

Izolovanje zidova objekta bi trebalo sprovesti adekvatnim sistemskim rešenjima, sa spoljne strane, kako bi se izbeglo stvaranje slabih mesta i kako bi zgrada bila potpuno “obučena”. Ukoliko je to nemoguće uraditi u objektima sa više stanova, zbog eventualnog neslaganja svih stanara, izolaciju svog prostora možete izvesti i sa unutrašnje strane spoljnih zidova. Nikako nemojte zaboraviti izolaciju ka susedima. Ovako izvedena izolacija će donekle smanjiti korisnu površinu vašeg stana, ali će mu, sa druge strane, dodati vrednost, kako na tržištu, tako i budžetu vašeg doma.

MOŽE I NA KREDIT

Sredstva uložena u energetsku sanaciju objekta se veoma brzo isplaćuju kroz smanjene troškove za grejanje i električnu energiju. Većina banaka je raspoložena da ulaže sredstva, pod povoljnim uslovima, kako bi dala podstrek ovoj vrsti intervencija na objektima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar