Reč stručnjaka: Staklene cigle za svaki prostor

Prednosti transparentne opeke koja se koristi za unutrašnju dekoraciju.

Staklena opeka se, kao građevinski materijal, pojavljuje još početkom 20. veka u pokušaju da se u industrijske pogone uvede prirodno osvetljenje i na taj način, donekle humanizuju uslovi rada.

Šezdesetih godina je uvedena i u stambenu izgradnju, ali isključivo kao materijal koji se koristi u eksterijeru. Trebalo je da od tad prođe nekoliko decenija kako bi se ovaj način primene stakla uveo u domove i poslovne prostore.

Danas je ovakvo korišćenje staklene cigle odomaćeno iz više razloga: ekološke podobnosti samog materijala, jednostavne ugradnje, velikih mogućnosti i različitih efekata koji se u prostoru mogu postići u njegovom osvetljavanju.

Nema prostorije u stanu u kojoj primena ovih elemenata nije primerena. Na tržištu se mogu naći opeke u velikom dijapazonu boja i dezena, te nivo transparentnosti svake pregrade koju želite da formirate možete ponaosob da odredite u skladu sa svojim željama i potrebama.

Čak se i kupatilske pregrade mogu izraditi na ovaj način, uz peskarenje jedne ili obe strane cigle. Dovoljno svetla će biti propušteno u kupatilo, ali privatnost korisnika neće biti ugrožena. Peskirane opeke se nakon ugradnje premazuju posebnim sredstvom kako ne bi bilo problema prilikom održavanja, te se po tome razlikuju od peskiranog stakla, po kojem ostaju tragovi prstiju.

Mogućnosti primene staklene cigle u projektovanju i uređivanju enterijera su nebrojene. Transparentnost i količina svetlosti koja se primenom ovih opeka uvede u prostor, činiće boravak u tako formiranom ambijentu daleko prijatnijim nego da su pregrade bile formirane od neprovidnih materijala.

Pored ovoga, prostor se može načiniti posebnim formiranjem talasastih ili zaobljenih zidnih površina, kombinacijom različitih boja i tekstura opeke, kao i integrisanjem rasvetnih tela u ovako formirane pregrade. Na ovaj način ćete imate potpuno različite efekte u prostoru u zavisnosti od doba dana.

Načini ugradnje ovih staklenih elemenata mogu biti različiti: klasično zidanje, suvomontažni postupak ugradnje (postavljanje u drvene ili aluminijumske ramove), ugradnja već prefabrikovanih elemenata u dimenziji koja vam je potrebna. Način ugradnje će svakako zavisiti od željenog efekta i mesta gde se postavlja, kao i eventualnog uklapanja sa već postojećim pregradama. Prefabrikovani elementi mogu biti zidni, podni i plafonski i u sebi mogu da imaju ugrađene prozore u potrebnim dimenzijama, pa su kao takvi idealni za ugradnju na mesta gde je teško ili nemoguće postaviti klasičan prozor.

Za samu ugradnju je, ipak, poželjno angažovati iskusne izvođače koje mogu da garantuju za radove. Samo pravilna i kvalitetna ugradnja će osigurati da se ispolje sve prednosti ovog materijala:

* Velika mogućnost različitih dizajnerskih rešenja kako enterijera tako i eksterijera

* Dobra izolaciona svojstva

* Povećanjem nivoa prirodne svetlosti u prostoru stvara se prijatan ambijent za boravak

* Ovako izrađene pregrade su čvrste, stabilne i dugotrajne

* Jednostavnost u održavanju

Nije nosiva

Pored svega navedenog, svakako morate imati na umu da staklena opeka nije nosivi građevinski element i ne može da preuzima druga opterećenja, osim svoje sopstvene težine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar