Rate u “švajcarcima” aktiviraju hipoteke

Prema podacima NBS građani ne mogu da otplate 6.557 stambenih kredita. Na spisku čak 61,4 odsto zajmova u francima.

Kašnjenje u otplati stambenih kredita je sve veće, a prednjače dužnici koji su uzeli ovaj zajam u švajcarskim francima. Njih gotovo dve trećine nije u stanju da otplaćuje rate. Banke su do sada, odobrile 110.562 zajma za kupovinu nekretnina u iznosu od 372,5 milijardi dinara. Od tog broja, 21.702 kredita u iznosu od 96,9 milijardi dinara odnose se na kredite u "švajcarcima" ili 28,7 odsto. Prema podacima Narodne banke Srbije od ukupnog broja odobrenih stambenih pozajmica, problematičnih je 6.557 kredita, vrednih 27,6 milijardi dinara.

Posmatrano po valutnoj strukturi znatno veće učešće loših stambenih kredita odnosi se na one u švajcarskim francima nego na stambene pozajmice u evrima. Na kraju prošle godine problematični stambeni krediti u "švajcarcima" činili su 61,4 odsto ukupnih stambenih zajmova koji ne mogu da se naplate.

Uprkos rastu učešća stambenih pozajmica, kako navodi NBS, koji ne mogu da se otplate to je ipak, manje od svih ostalih problematičnih zajmova stanovništva koji iznose 11,4 odsto. Međutim, s obzirom na to da se 17,5 odsto ukupnih stambenih kredita u švajcarskoj valuti nalazi u zoni problematičnih pozajmica, korisnici se u većoj meri suočavaju sa problemom u njihovoj otplati.

- Njihov položaj dodatno je otežan početkom godine nakon odluke Centralne banke Švajcarske da ukine donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro. Zbog toga je NBS, da bi pomogla klijentima donela odluku da mogu da pređu u evro, kao i još tri modela olakšica - navode u NBS.

Uprkos rastu stambenih zajmova koji ne mogu da se vrate dobro je to što je najveći broj stambenih pozajmica čak od 75 odsto osiguran kod Nacionalne korporacije. Tako su na kraju prošle godine bila osigurana 79.992 zajma u iznosu od 2,9 milijardi evra.

HIPOTEKE

U portfoliju NKOSK nalazi se 821 stambeni kredit u neotplaćenom iznosu od 27,9 miliona evra, oni su proglašeni dospelim. Drugim rečima, nad njima je aktivirana hipoteka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar