Rastu cene nekretnina u Srbiji – U Beogradu i Novom Sadu tražnja veća od ponude

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je ove godine skok cena, ali i rast tražnje i prodaje, i to najviše u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru. Srpski kupci i dalje rado kupuju na kredit, a najviše traže manje stanove u većim gradovima. Takođe, stanovi nastavljaju da budu traženiji od kuća, a novi trendovi i oblici gradnje, kao što su kondominijumi, pronalaze put do kupaca kojima je komfor na prvom mestu.

Beograd svakako lider po visini cene kvadrata i u ovom trenutku,one idu do 3.200 EUR za kvadrat novogradnje na Novom Beogradu, dok cene lokala idu i do 4.000 EUR. Novi Sad prati Beograd, sa cenom novogradnje do 2.000 EUR po kvadratu u centru grada, dok je Zlatibor, koji je poslednjih godina postao veliko gradilište, trenutno dostigao cenu do 2.200 EUR za lux apartman u centru naselja.

Cene starih stanova su takođe u porastu, ali samo u određenim delovima Beograda, dok je u manje atraktivnim naseljima ili rubnim delovima grada cena ista u poslednjih godinu dana i ne bi trebalo značajnije da se menja u narednom periodu.

- Ono što je svakako glavna odlika tržišta u Beogradu, pa i u Novom Sadu, je veća tražnja od ponude, odnosno malo je kvalitetnih stanova na tržištu i to što se pojavi odmah nađe kupca – ističe Katarina Bogdanović.

Na tržištu poslovnog prostora mnogo je veća potražnja za najmom, nego za kupovinom lokala.

- Ovde je lokacija i dalje ta koja diktira potražnju i cenu - centar grada je, kao i uvek, atraktivan za ugostiteljske objekte, a u poslednje vreme postoji i velika potražnja za lokalima u okviru novih stambenih naselja na Novom Beogradu - ističe Bogdanović.

Konstantan rast cena nekretnina u 2018. godini, posebno u većim gradovima poput Beograda i Novog Sada beleži i portal Srbija nekretnine. Managing partner ovog portala Nenad Lazarević kaže za eKapiju da su na porast cena nekretnina uticali povećanje celokupne privredne aktivnosti, koja utiče i na cene nepokretnosti, ali i rast cena građevinskog zemljišta i troškova izgradnje. Povoljni krediti dodatno su omogućili rast tražnje koja je opet, kako navodi, dodatno pojačala pritisak na rast cena.

- Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti do kraja godine, dok se ponuda ne usaglasi sa potražnjom, a potom očekujemo stabilizaciju i postepen pad cena - navode na tom portalu.

Kaća Lazarević, suvlasnica agencije za nekretnine "Kaća Lazarević", izjavila je da na tržištu nekretnina postoji blagi porast cena, ali da investitori grade kao nikada ranije. Velika je i potražnja, a kako navodi, zbog povoljnih kredita, građani se nasumice zadužuju kod banaka, ne razmišljajući da li će taj stan moći kasnije da prodaju i po kojoj ceni.

Najtraženija novogradnja

Novogradnja u poslednje dve godine apsolutno dominantna kada je potražnja u pitanju i to se najbolje vidi na primeru Novog Beograda, Vračara, Banovog Brda, Dedinja i donekle Zemuna.

Nenad Lazarević sa portala Srbija nekretnine objašnjava da je na rast tražnje za manjim stanovima u centru Beograda, pored drugih faktora, verovatno uticala i povećana potražnja za uslugom "stan na dan", koja predstavlja sve ozbiljniju konkurenciju hotelskom smeštaju, ali i luksuznijim stanovima u novogradnji, kondominijumima i slično.

Mina Kalezić, direktorka prodaje i marketinga vodeće konsultantske kuće za nekretnine CBS International, koja je deo Cushman & Wakefield Grupacije, kaže da je sve veći broj impozantnih projekata na našem tržištu, poput Central Gardena u Dalmatinskoj ulici, Voždovih kapija na Voždovcu, Skyline u Ulici kneza Miloša ili najnovijeg Wellporta na Novom Beogradu, gde investitori vode računa o svakom detalju, gde se unapređuje kvalitet života i kupcima nude novi sadržaji.

- Zbog svega toga i kupci postaju sofisticiraniji u potrazi za željenom nekretninom, obraćajući pažnju na sve dodatne pogodnosti. Povećanje kvalitetne ponude će sve više uticati na pravljenje razlika između projekata. Već neko vreme kvalitetni stambeni kompleksi beleže rast cena koji im omogućava fazna izgradnja, dok se cene za manje kvalitetne projekte prilagođavaju tražnji. Ta situacija se najviše vidi na lokacijama koje karakteriše intenzivna izgradnja, jer je tu počela da se pravi značajnija razlika u cenama novogradnje i stanova na sekundarnom tržištu – objašnjava sagovornica eKapije.

Ona dodaje da jaku tražnju prati intenzivna izgradnja i da je vidljiv sve veći broj stambenih projekata većih dimenzija, od 300 i više stanova, koji se grade u skoro svim delovima Beograda.

Delta ulaže 400 mil EUR u nekretnine

U kompaniji Delta Real Estate navode da tržištu nekretnina u Srbiji nedostaje stabilnost, sigurnost i ista pravila za sve. Tamo gde postoje jasna pravila, kako navode, vrlo se jednostavno dolazi do potrebnih odluka. Ističu da danas u Srbiji postoje značajne investicije u gotovo svim oblastima nekretnina.

- Vidimo značajna ulaganja u stanogradnju, poslovni prostor, šoping molove, kao i hotele. Ono sto nedostaje je logistika. To je nešto što tek dolazi i vrsta objekta koji će se tek u budućnosti u većoj meri razvijati - dodaju u kompaniji Delta Real Estate.

Ta kompanija planira velika ulaganja u sektor nekretnina, pa uz investicije u regionu Delta planira i veoma značajne projekte u Srbiji. Spremni su da ulože 400 mil EUR i otvore tri gradilišta u Beogradu.

- U bloku 19 planiramo izgradnju Delta Centra u okviru kojeg će poslovati Hotel InterContinental Beograd. Tu će se nalaziti i poslovna zgrada sa modernim kancelarijskim prostorom i eksluzivna šoping i restoranska zona. U okviru kompleksa nalaziće se i podzemni parking sa skoro 600 parking mesta. Ceo poslovni kompleks imaće moderan izgled i predstavljaće jedinstvenu zelenu poslovnu oazu. Projektovanje je i dalje u toku, a vrednost ove investicije je 130 mil EUR - najavljuju iz te kompanije.

Šoping-mol Delta Planet na Autokomandi je investicija od 200 mil EUR, a dodaju da je u planu izgradnja i nove poslovne zgradu Delta Holdinga koja će imati devet nivoa kancelarijskog prostora, fitnes centar, restoran, podzemnu garažu sa skoro 200 parking mesta.

- U Nišu planiramo izgradnju šoping mola Delta Planet ukupne površine 43.000 m2. Ova investicija vredna je skoro 70 mil EUR - navode u toj kompaniji.

Kondominijumi i zatvorena naselja – najpoželjnije mesto za život

Mladi parovi najviše traže stanove u kondominijumima, jer pružaju komfor, mir, sigurnost i kvalitet života koji nemaju stanovi u tradicionalnim zgradama. Naravno, ovakva mesta za život podrazumevaju i određenu cenu kvadrata.

- U poslednje dve godine možemo reći da imamo novu "vrstu" mlađih kupaca koji dominantno potražuju ovakve stanove – to su osobe koje rade u IT industriji i čija je platežna moć dovoljno velika da sebi mogu da priušte takav kvalitet života - ističe Katarina Bogdanović.

Kaća Lazarević takođe navodi da je potražnja za kondominujimima velika i da su to shvatili i investitori, pa sve više grade takve stanove koji se brzo prodaju. Njihova cena na periferiji ide do 1.800 EUR po kvadratu.

Mina Kalezić smatra da kondominijumi pre svega privlače činjenicom da su mnogo više od kupovine stana, jer kupcima pružaju uživanje u privatnom parku sa raznolikošću sadržaja za sve članove porodice, od sportskih terena, igrališta za decu, kutka za pse, fontane, teretane, kao i dvadesetčetvoročasovnu centralnu recepciju, video nadzor, kartični pristup, profesionalno održavanje i komforni podzemni parking prostor sa kontrolom čitača tablica.

Ističe da su kupci stanova u kondominijumima najčešće porodični ljudi koji prelaze u veću stambenu jedinicu, mladi bračni parovi koji tek zasnivaju porodicu, ali je sve veće učešće i investicionih kupovina stanova koji su strukturno najatraktivniji za izdavanje, kako domaćim zakupcima, tako i strancima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar