Rastu cene nekretnina u čitavoj EU

Cene nekretina će rasti tokom 2015. na čitavoj teritoriji EU, izuzev u Francuskoj i Belgiji, zahvaljujući boljim ekonomskim uslovima i niskim kamatnim stopama, procenjuje bonitetna agencija Standard & Poor’s.

U Irskoj će cene nekretnina tokom ove godine najviše porasti, za 9,0 %, zatim u Nemačkoj (5,0 %), Portugaliji (4,0 %) i Holandiji (3,0 %).

U Španiji će cene nekretnine u proseku poskupeti 2,5 % a u Italiji će doći do stabilizacije cena. Rast cena nekretnina očekuje se i u Velikoj Britaniji za 7,0 %, a u Švajcarskoj, koja nije u sklopu EU, za 1,5 %, navodi se u izveštaju Standard & Poor’sa.

Iako bi nekretnine u Francuskoj trebalo da poskupe usled pada kamatnih stopa i bolje ekonomske situacije, doći će do suprotnog trenda usled konstatnog rasta nezaposlenosti. Tako će cene nekretnina u Francuskoj pojeftiniti 3 %, a u Belgiji 2 %.

Očekuje se da će cene nekretnina u Francuskoj ponovo skočiti 2017, kada se predviđa rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 % i pad nezaposlenost na 10,2 %, navedeno je u izveštaju S&P.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar