Raste potražnja za stanovima

Tržište nekretnina konačno živnulo

Poslednjih nekoliko meseci, na tržištu nekretnina u Beogradu oseća se stabilizacija. Stanovi su lagano i oprezno počeli da se prodaju i kupuju, firme da grade, a banke da odobravaju kredite i građanima i investitorima - ocenili su juče stručnjaci za nekretnine, učesnici trećeg Sajma REBEC, koji će se održati krajem juna u Beogradu.

- Beograd je 2007. pa sve do početka 2008. imao bum na tržištu nekretnina, kada se mnogo gradilo i mnogo kupovalo, a cene skočile toliko da su bile i prenaduvane - rekao je Aleksandar Zavišić, direktor firme "Atlantik oušn", koja je završila objekat “Galerija apartmani” na dnu Francuske ulice.
MNOGI OSTALI BEZ PARA
Zavišić ističe da su tokom svetske ekonomske krize, krajem 2008. i tokom cele 2009. godine, mnogi investitori koji su u Beogradu gradili bez podrške banaka (uz dogovor sa korisnicima zemljišta) ostali bez para, nisu završili objekte. Neki drugi (koji su imali podršku banaka) takođe su ostavili nezavršene objekte jer su banke procenile da je rizično dalje finansiranje. Samo neki su gradnju zaista i završili.
- Kao rezultat toga dobili smo da je u Beogradu sve bilo stalo, nije se gradilo, ni kupovalo. Kupci su postali nepoverljivi, jer je bilo veoma rizično kupovati stan u "sivoj fazi". Zato danas u ponudi ima malo novih stanova - rekao je Zavišić dodajući da se poslednjih meseci na tržištu oseća nivelacija cena, da su kupci, koji su čekali da kriza prođe procenili da više ne treba da se čeka.
VIŠE STAMBENIH KREDITA
Ovakav stav deli i Zoran Ćirić iz “Volks banke”. On je juče istakao da su banke u Beogradu likvidne, da imaju novca i da su spremne da ga ulože u tržište nekretnina.
- Porasla je i prodaja stambenih kredita. U odnosu na prvi kvartal 2009. godine, u prvom kvartalu 2010. godine beležimo porast prodaje stambenih kredita za 70 odsto - rekao je Ćirić.

Goran Živković, predstavnik "CB Richard Elis", firme koja se bavi razvojem tržišta nekretnina, otkrio je juče da se mnogo razgovara sa potencijalnim investitorima i da je druga polovina ove godine period kada će doći do većeg obima gradnje.
- Tržište u beogradu postaje sve sofisticiranije, cene se stabilizuju, smanjenje tražnje je nivelisalo cene, a kupci su postali sve izbirljiviji - rekao je Živković.

VLADA OŽIVELA TRŽIŠTE
Potpuno neuređena oblast tržišta nekretnina glavni je generator rizika. Uduženje posrednika u prometu nekretninama već tri godine priprema zakon koji bi uredio tu oblast.

- Zakon je u Ministarstvu trgovine, potpisan je, uskoro kreće u javnu raspravu i nadamo se da će biti izglasan. On je važan jer će tada kad se usvoji zakon kupac biti zaštićen, posrednici morati da rade sa licencom, a poslovi posredovanja će biti osigurani - rekao je Tomislav Sekulić, predsednik ovog Udruženja.

On je istakao da zasluge za oživljavanje tržišta poslednjih meseci pripadaju i Vladi jer je nizom mera, kroz subvencije investitorima koji žele da grade po pristojnim cenama (a ne "dinar na dinar") podstakla gradnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar