Raspisan konkurs za prvih 100 notara

Ministarstvo pravde raspisalo je prvi konkurs za imenovanje 100 javnih beležnika u Srbiji. Javni beležnici, koji bi trebalo da počnu sa radom u septembru 2014. godine, po mišljenju stručnjaka će doneti veću pravnu sigurnost pre svega kada je reč o trgovini nekretninama i hipotekama, kao i skraćivanje rokova za rešavanje pitanja koja su sada isključivo u nadležnosti sudova, poput ostavinskih postupaka. Javni beležnici se biraju za područja osnovnih sudova u Srbiji. U prvom konkursu traži se 40 notara za Beograd i još 60 za 34 gradova i opština u Srbiji.

Konkurs za imenovanje prvih 100 javnih beležnika raspisuje se za područje Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, kao i za jos 34 osnovna suda u Srbiji, precizira se u saopštenju Ministarstva pravde. Rok za prijavljivanje je 30 dana od objalvjivanja u Službenom glasniku. Više informacija može se pronaći na sajtu Ministarstva pravde.

Ističe se da će uspostavljanje javnobelezničkog sistema doprineti podizanju nivoa pravne sigurnosti i efikasnosti pravosudnog sistema u Srbiji.

Javni beležnik mora da ima diplomu pravnog fakulteta u Srbiji, položen pravosudni i javnobeleznički ispit i najmanje 5 godina radnog iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita.

Prema oceni stručnjaka koje je angažovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) koja podržava uvođenje notara u Srbiji, uslovi za notare su takvi da njihova stručnost ne može biti dovedena u pitanje.

Profesor Pravnog fakulteta Dejan Djurđević tako je ukazao na zahtevnost javnobeležničkog ispita, koji se sastoji od praktičnog pismenog dela na kojem kandidati resavaju konkretne slučajeve, odnosno sačinjavaju ugovore na kakve će nailaziti u praksi, i usmenog u kojem je fokus takode na oblasti prava kojima će se beležnici baviti.

On je ukazao i da će javni beležnici predstavljati veću zaštitu za građane, budući da će biti dužni da proveravaju i sadržaj ugovora i da se uvere da se pravosnažan ugovor može sklopiti i da ne postoji opasnost da jedna od strana bude prevarena, na primer da je vlasništvo nad stanom nedvosmisleno.

Predviđeno je da notari budu imenovani u svakoj opštini, i da bude najmanje jedan notar na 25.000 građana.

Oni će biti zaduženi za overe, ugovore o prometu nekretnina, punomoćja, ugovore o izdržavanju, testamente, ostavinske rasprave i slične poslove.

Javni beležnici se uvode na osnovu zakona iz 2011. godine. Primena je više puta odlagana jer nije bilo dovoljno kandidata koji su položili ispit za javne beležnike.

U slučajevima u kojima se prijavi samo jedan beležnik sa ispunjenim uslovima za jedno mesto on će dobiti licencu, dok će se praviti rangiranje u slučajevima gde bude više prijavljenih za jedno mesto. Notar se može prijaviti samo za opštinu u kojoj ima prebivalište.

Nakon izbora prve grupe notara, očekuje se formiranje javnobeležničke komore koja će imati veliku ulogu u funkcionisanju ovog sistema.

Ovo je poslednja reforma u pravosuđu koja podrazumeva uvođenje novih pravosudnih funkcija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar