Rakovac

Rakovac je naselje u opštini Beočin u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 1989 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1357 stanovnika).

Selo se nalazi u brdima Fruške gore na putu Beočin-Novi Sad. Od Beočina je udaljeno oko 4 km i Novog Sada 13 km.

Istorija

Nastao je kao prnjavor, naselje manastirskih kmetova pored manastira Rakovac sagrađenog u XVI veku.

U toku 1943. godine manastir je porušen (danas delimično obnovljen), mnogi žitelji pobijeni, a selo spaljeno. Posle rata selo nije obnovljeno, već je nizvodno, severnije podignut Novi Rakovac (kasnije promenjen naziv u Rakovac, a stariji deo sela u Stari Rakovac.

Tokom poslednjih 50 godina spontanim migracijama selo je obnovljeno doseljenicima iz Bosne u potrazi za poslom u fabrici cementa u Beočinu, a i mnogim drugim koji su ovde uspeli da reše svoj stambeni problem. Zbog velike blizine Novog Sada, u brdima Rakovca se grade i mnogobrojna vikend naselja. Obnavljaju se stare kuće ili grade nove.

Demografija

U naselju Rakovac živi 1592 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,0 godina (38,4 kod muškaraca i 39,6 kod žena). U naselju ima 683 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,91.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar