Psihološka snaga boja

Boje imaju snagu, jer utiču na naše raspoloženje. Prilikom toga lični odnos svakog pojedinca prema bojama zavisi od brojnih faktora, kao što su karakter, starost, pol, raspoloženje, moda... Svako od nas ima svoj spektar omiljenih boja, koje odražavaju našu ličnost i utiču na raspoloženje. Doživljavanje boja zavisi od naše sklonosti ka pojedinim nijansama, vrsti ili intenzivnosti svetlosti (dnevna ili veštačka svetlost, intenzivnost svetlosti), biološkog ritma (boje ujutro doživljavamo drugačije nego uveče), ...

Za sastavljanje kombinacija boja u prostoru, dobro je poznavati neke od osnovnih karakteristika boja:

Žuta boja predstavlja kreativnost i zrači vedrinom i svetlošću, zbog čega žutu boju povezujemo sa mladošću, zaigranošću i znatiželjom.

Zelena boja je boja strpljivosti. Predstavlja prirodu, sreću, sigurnost i ravnotežu. Izabrane zelene nijanse mogu nas u istom trenutku umiriti ili oživeti.

Plava zrači mudrošću i razvojem. Povezuje nebo i vodu i vodi nas u razmišljanje, slobodu i dubinu. Poznata nam je i u ulozi autoriteta, čistoće i zaštite.

Narandžasta podstiče stvaralaštvo, a ujedno zrači udobnošću, ukusom, aktivnošću, komunikacijom i inspiracijom.

Ljubičasta je boja inteligencije i osećanja. Izražava osećanje raskošnosti, prestiža, ženstvenosti i ujedno nežnosti.

Crvena boja deluje strastveno, smelo i ujedno opasno. Označava energiju, vitalnost, brzinu, dinamiku i ljubav prema životu.

Ružičasta deluje kao boja zabavnosti, zaigranosti, pozitivnosti, nežnosti i ženstvenosti.

Zlatna i srebrna izražavaju hladnoću i dragocenost i zbog toga predstavljaju prestiž.

Prilikom izbora boja u vašoj prostoriji pokušajte kombinovati boje tako da najbolje izražavaju vaš karakter, jer na taj način stvarate okruženje u kojem ćete se prijatno osećati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar