Prvi zahtevi za stambene kredite

U Prokredit banci u sredu je podnet prvi zahtev za subvencionisane stambene kredite u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, saopšteno je iz te banke.

Od danas, prvog oktobra, „startuje Program najatraktivnijih i najpovoljnijih stambenih kredita do sada, koji će omogućiti građanima da što jeftinije i lakše dođu do svog stana”, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Ministarstvo navodi da su za sada u taj program ušle Komercijalna, Inteza, Hipo Alpe Adra, Marfin banka, Prokredit banka, Volks banka, IFG, AIK banka i Privredna banka.

Cilj ovog programa subvencionisanih stambenih kredita je da se osim pomoći građanima da reše svoje stambeno pitanje, stimuliše tražnja za kupovinom stanova u novogradnji kako bi se uposlio što veći kapacitet domaće građevinske industrije.

U prve tri godine i u poslednjih 5 godina otplata kredita će biti beskamatna za građane, jer će Ministarstvo ekonomije subvencionisati kamatu u punom iznosu. U budžetu je za ovu namenu obezbeđeno 450 miliona dinara do kraja 2009. godine, a za narednu godinu se planira dodatnih 2,5 milijardi dinara.

Stambeni krediti biće beskamatni sve do 31. oktobra 2012. godine, a od novembra 2012. godine, korisnik kredita nastavlja da plaća kredit po kamatnoj stopi od 4,9 do 5,9 odsto.

Građani koji iskoriste maksimalan period bez kamate od tri godine, zahvaljujući ovom programu subvencionisanih stambenih kredita, uštedeće oko 19 odsto ukupnog plaćanja kamate.

Građani treba da obezebede minimalno pet odsto učešća, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke kreditiraju preostalih 75 odsto.

Maksimalni iznos stambenog kredita kroz ovaj program je 100.000 evra, a pravo na korišćenje ovog kredita imaju građani do 45 godina starosti koji nemaju rešeno stambeno pitanje, nemaju stambeni kredit u korišćenju i čija neto plata iznosi do 120.000 dinara mesečno. Građani koji žele da zamene stari stan za stan u novogradnji, takođe će moći da koriste ovaj kredit, kroz kreditiranje razlike u ceni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar