Promena poreza za kupovinu stanova samo uz saglasnost MMF-a

Prodaja stanova na lizing moguća je i po sadašnjoj regulativi, izjavila je Dragutinović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i istakla da bi ta prodaja bila lakša sa promenom Zakona o finansijskom lizingu

inistarka finansija Diana Dragutinović je danas izjavila da Srbija može da promeni Zakon o finansijskom lizingu, ali da za svaku promenu poreskog opterećenja mora da dobije saglasnost MMF-a.

Prodaja stanova na lizing moguća je i po sadašnjoj regulativi, izjavila je Dragutinović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i istakla da bi ta prodaja bila lakša sa promenom Zakona o finansijskom lizingu.

"Meni je ta ideja veoma bliska, da se uključi još jedno dobro koje može biti kupljeno na lizing", rekla je Dragutinović, odgovarajući na pitanje kada je u planu ukidanje PDV-a na lizing i kada se može očekivati da zaživi prodaja stanova na lizing.

Što se tiče poreskog tretmana, posebno poreza na dodatu vrednost (PDV), tu treba da sledimo direktive EU, rekla je Dragutinović i dodala da Unija, kada je u pitanju PDV, daje izvesnu slobodu zemljama da tu oblast oslobode plaćanja poreza ili da je opterete PDV-om kao sve ostale.

Dragutinovićeva je rekla da je većina zemalja izabrala plaćanje PDV-a i dodala da, u sklopu promena Zakona o PDV-u, o kome se razmišlja, treba razmisliti i o tome da li stanogradnju osloboditi tog poreza.

Ona je podsetila da je za podsticaj građevinskog industirji u Srbiji u ovoj godini iz budžeta izdvojeno četiri milijarde dinara, za dva programa koja vode Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Ona je rekla da je cilj ta dva programa stimulisanje tražnje za stanovima i povećanje ponude stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar