Profesionalni upravnik zgrade: Rok 2 meseca, spremite 300 RSD, a možda i 1.000

Stanari sve više angažuju licencirane upravnike zgrada, u registru 71 sa "diplomom". Svakodnevno se traži njih desetak.

Stanari koju nisu spremni da se upuste u posao upravljanja zgradom, a voljni su da ispoštuju rok i do kraja godine registruju svoju stambenu zajednicu, uveliko pretražuju registar profesionalnih upravnika.

Firme za profesionalno upravljanje zgradama već imaju pune ruke posla.

Da izaberu odgovornog za svoju zgradu sugrađanima koji žive u višespratnicama ostalo je još dva meseca. S obzirom na to da u velikom broju zgrada niko od stanara ne želi da se prihvati ovog zahtevnog posla, počeli su da angažuju profesionalce. Najviše upravnika sa diplomom ima na Zvezdari i Novom Beogradu, a od 219 iz cele Srbije, trećina je iz prestonice. Mnogi od njih razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa, dok su neki našli uhlebljenje u nekoj od firmi koje su se do sada bavile ovom delatnišću.

"Zaposlili smo mnogo novih ljudi, jer se povećala potreba za profesionalnim upravnicima", kaže Dejan Turkalj iz kompanije za profesionalno upravljanje zgradama "Moj upravnik".

"Svakodnevno imamo po desetak ponuda, a stalno nas zovu da se raspitaju o uslovima. Do sada smo angažovani u oko 100 zgrada", ističe on.

I novopečena profesionalna upravnica Slađana Đorđević u pregovorima je sa budućim korisnicima usluga upraviteljstva.

"Imam svoju firmu za održavanje zgrada i sada sam proširila delatnost i na upravljanje", kaže naša sagovornica.

"Veliki je problem da na sastanak dođu svi stanari i da se oformi stambena zajednica. Uglavnom nas ljudi angažuju i po preporuci. Stanari još na ovo gledaju kao na dodatni namet, pa najpre žele da iz svojih redova nađu upravnika. Pošto niko ne žele da preuzme odgovornost, angažuju nas", dodaje on.

Stanje višespratnica, koje su preuzeli na upravljanje prilično je šaroliko. A posla ima i u novijim, ali i višedecenijskim stambenim objektima. A očekivanja stanara od profesionalnih kućepazitelja su velika.

"Ušli smo u dosta novih zgrada gde je potrebno organizovati održavanje i naplatu", kaže Turkalj.

"Takođe, imamo i onih prastarih, gde je stanje izuzetno loše, pa će morati da se mnogo radi, ali i zgrada pod zaštitom države, kao i pametnih", dodaje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar