Produžen rok za stambene kredite

Umesto u roku od šest meseci, parovi sa maloletnom decom i samohrani roditelji kojima je Stambeno-kreditni pronatalitetni fond grada Subotice prošle godine odobrio učešće za stambeni kredit, nekretninu mogu da kupe ili poboljšaju uslove stanovanja do 7. juna 2015. godine, a pokrenuta je inicijativa da taj rok bude produžen i do kraja ove godine.

"Bilo je pet podela sredstava prošle godine u ukupnom iznosu od 161.500 evra za 21 osobu, od toga 16 je dobilo 143.000 evra za stambene kredite, a pet osoba za poboljšanje uslova stanovanja u ukupnom iznosu od 18.500 evra", kaže mr Helena Suljić, predsednica UO Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotica.

Stambeno-kreditni pronatalitetni fond grada Subotice odobrava beskamatna sredstva za učešće u maksimalnom iznosu do 15.000 evra za kupovinu nekretnine, a 4.500 evra za poboljšanje uslova stanovanja i to tako što dve trećine od ukupnog iznosa stambenog kredita građani dobijaju od banke, uz plaćanje kamate, u iznosu koji zavisi od njihove kreditne sposobnosti.

"Mi dajemo učešće u visini jedne trećine od ukupnog iznosa kredita koji traže osobe sa rang liste. Treba znati da su to beskamatna sredstva i da se, u zavisnosti od toga o kakvom kreditu je reč, da se vraćaju u roku od deset do 25 godina", objašnjava mr Helena Suljić.

Stambeno-kreditni pronatalitetni fond grada Subotice osnovan je pre deset godina sa ciljem podsticanja nataliteta. Do sada su realizovana četiri konkursa na kojima je za ukupno 205 porodica na ime učešća obezbeđeno preko 1,8 miliona evra, a ove godine je za te namene planirano 17 miliona dinara.

Fond ne koristi sredstva iz gradskog budžeta već od otplaćenih rata kredita svojih ranijih korisnika tako što oni koji imaju jedno dete vraćaju celokupan iznos, parovi sa dvoje dece 75, sa troje 12,5 odsto, a roditelji sa četvoro dece ne duguju ništa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar