Prodavali ar zemlje za 30 evra

PKB "Voćarske plantaže", proteklih godina prodavalo je parcele pokraj Smederevskog puta po ceni i do 20 puta manjoj od tržišne vrednosti, pišu ”Novosti“.

"Voćarske plantaže" raspolažu sa oko 2.000 hektara zemljišta, ali je desetine hektara rukovodstvo ovog preduzeća već rasprodalo. Poljoprivredne parcele koje su prešle u ruke privatnika nalazile su se pre svega uz Smederevski put i, prema nekim razvojnim planovima, moglo se očekivati da će postati građevinske.

Direktor "Voćarskih plantaža" Žarko Radenović i predsednik Upravnog odbora firme Vladan Zarić tokom 2005, 2006. i 2007. godine raspisali su 15 tendera na kojima su prodavali isparcelisane njive, livade, vrtove i voćnjake.

Kvadrat tog zemljišta kupci su plaćali najčešće od 25 do 40 dinara, što je prema svim parametrima i 20 puta manje od tržišne cene.

Tako je Zvonimir Sokolović iz Novog Kneževca kupio pre tri godine 19,34 hektara zemlje u Boleču, sa obe strane Smederevskog puta, za samo 5,1 milion dinara, što je tada vredelo oko 63.000 evra.

"Voćarske plantaže" prodale su 2005. godine i 15 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vinči, za 4,2 miliona dinara, na kojoj je kasnije asfaltnu bazu sagradilo preduzeće "Alpina".

Gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić kaže da, ako je društveno preduzeće zemljište dobilo od države da bi se bavilo određenom delatnošću, onda nije imalo pravo da ga otuđi.

Sekulić je najavio da je Gradsko pravobranilaštvo počelo da ispituje trgovine zemljištem PKB-a, PIK-a "Zemun", a pozabaviće se i "Voćarskim plantažama

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar