Prodaja nekretnina u Francuskoj na najvišem nivou u osam godina

Godina koja prolazi bila je dobra za francusko tržište nekretnina, pokazuje najnoviji izveštaj Udruženja notara.

Prema “Notaires de France” cene nekretnina su porasle 0,5 odsto, a ukupna prodaja nekretnina 15 odsto, na najviši nivo od 2008. godine.

U izveštaju se ukazuje na neujednačen rast cena po regionima. Tako su cene nekretnina u regionima Bordoa, Nanta i Tuluza porasle 6 odsto, u proseku. S druge strane, cene u seoskim oblastima se nisu menjale u odnosu na 2015.godinu.

Za sledeću godinu “Notaires de France” predviđaju rast cena stanova oko 2% a kuća oko 2,7 odsto.

Agencije za promet nekretnina takođe izveštavaju o pozitivnim trendovima i rastu prodaje, posebno inostranim kupcima, najviše iz Australije, Sjedinjenih Država, skandinavskih zemalja i Nemačke.

Iako se očekivalo da će se broj kupaca iz Velike Britanije, nakon izglasavanja Brexit-a, značajno smanjiti , taj broj je, prema Agencijama, neznatno opao. Razlog je što, obzirom na neizvesnosti oko kursa britanske valute, francuske banke odobravaju “back to back” kredite koje klijente štite od valutnog rizika.

“Istina je da valutne fluktuacije imaju veći uticaj na prodaju nego politički ili ekonomski uslovi. Kad su u pitanju kupci iz V.Britanije, došlo je do promene profila kupaca, sa rastom onih koji kupuju kuće za odmor i procentualnim padom penzionera”, kažu u agenciji Leggett Immobilier, koja ima filijale širom Francuske.

Ponuda na tržištu nekretnina je raznovrsna, u rasponu od manjih objekata vrednosti 600 hiljada evra, do stana u Parizu po ceni 7,2 miliona evra i vile u Sen-Tropeu koja se prodaje za 19 miliona evra, kažu agenti za nekretnine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar